РЕЗУЛТАТИ ИМ ЧЕСТО ПРЕЧИ ОД ЗДРАВЉА: Репортер "Новости" у Заводу за спорт и медицину спорта у Кошутњаку

Горана Новаковић

26. 09. 2021. у 10:00

МНОГО сам љут... годинама убеђујемо људе у спорту да треба да едукују своје раднике. Здравље је битније од тога да се буде професионални спортиста. Многи клубови имају превелику жељу да се домогну бољих резултата, родитељи су такође последњих година постали амбициознији, а то све иде науштрб здравља деце. То је недопустиво.

РЕЗУЛТАТИ ИМ ЧЕСТО ПРЕЧИ ОД ЗДРАВЉА: Репортер Новости  у Заводу за спорт и медицину спорта у Кошутњаку

Фото М. Анђела

Овако, готово у даху, Горан Бојовић, директор Завода за спорт и медицину спорта, најстручније установе која брине о физичкој спреми професионалних спортиста, рекреативаца и аматера у Србији, опомиње, упозорава, апелује! Недавна трагедија, смрт младог фудбалера Далибора Ј. (16) на Ади Циганлији, покренула је лавину питања, али и оно кључно - колики је стварни значај ове врсте прегледа, пре свега младих спортиста. Бојовић наглашава да тзв. тестови оптерећења могу да укажу на одређене здравствене проблеме:

- Пролазе га, овде у Кошутњаку, српски репрезентативци, регистровани државни такмичари у свим категоријама, али мањих спортских клубова има толико да многи овај вид тестирања губе из вида када контролишу своје спортисте.

Неретко, открива наш саговорник, савесни родитељи у приватној режији доводе малишане на проверу рада срца при високим оптерећењима.

- Уложили смо много да би Завод за спорт био најстручнија установа у Србији - истиче Горан Бојовић. - Имамо све могуће апарате, најновије на тржишту и достигли смо светски ниво. То треба да се искористи.

Како упозорава наш саговорник, младим спортистима неретко на пут стају родитељи. Њихова здравствена стања узимају се здраво за готово јер, истиче, "у ери када је српски спорт на највишим победничким постољима, амбиције за децу постају све веће".

- Недавно смо једном дечаку после прегледа утврдили миокардитис. Саветовано је да са физичким напорима паузира шест месеци. Његова мајка била је очајна, говорила нам је да он треба да потпише професионални уговор, да она нема од чега да живи... Дечаков отац преминуо је, иначе, од болести срца. То су страшне приче - каже наш саговорник.

Тест оптерећења из теорије, кажу у Заводу, треба да пређе у незаобилазну праксу, коју врхунски и перспективни спортисти треба да ураде два пута годишње, што налаже и Закон о спорту. О томе колико се резултати морају узети за озбиљно, сведочи и то да је пред прошле Олимпијске игре у Рију један спортиста скинут са листе само месец дана пред полазак, јер је то захтевало његово здравствено стање.

- Тест оптерећења представља један од начина провокације организма спортисте у контролисаним условима, чији је циљ испитивање рада кардиоваскуларног система, односно рада срца при високим оптерећењима - објашњава Бојовић.

- Тест је део стандардне процедуре лекарских прегледа спортиста за све оне за које сумњамо да постоји велико оптерећење на дневном нивоу, али и за оне који у Завод за спорт долазе са одређеним тегобама, а рекреативци су.

Овакав вид прегледа, на време, са великом сигурношћу може показати знакове неправилног рада срца. Сама детекција проблема у правом моменту даје лекарима довољно времена за правовремену дијагностику, додатно испитивање и лечење уколико је потребно.

- Спортисти су често у стању да прикривају тренутне тегобе или да не пријаве током прегледа болести које су имали у паузи између два прегледа. Уколико се то догоди, лекар мора бити у стању да анализом њиховог налаза уочи све неправилности срчане радње током теста оптерећења и да правовремено реагује. На овај начин лекар може и мора да препозна знаке обољења срчаног мишића, поремећај ритма или неки други знак који ће сугерисати додатну дијагностику - објашњава директор Завода.

Већина стања која се примете је пролазна, и у складу са европским препорукама постоје тачно дефинисани протоколи лечења и паузирања када је реч о активностима на терену. Срећом, обољења због којих спортисти трајно напуштају своје каријере су ретка.

ТРАГЕДИЈЕ

19. СЕПТЕМБАР

Дечак Далибор Ј. (16) преминуо је током фудбалске утакмице на теренима на београдској Ади Циганлији. Њему је позлило на самом крају утакмице ФК Рад Барајево - ФК 011 Београд. Чучнуо је поред аут-линије и срушио се на терен. Реанимација није успела. Дечак је у једној приватној клиници десетак дана пре трагедије прошао лекарске прегледе.

8. ЈУЛ

ФУДБАЛЕР Сасуола на позајмици у Алањи, Кума Бабакар, срушио се на терену током тренинга. Експресном реакцијом лекарског тима спортиста је остао ван животне опасности. Како је утврђено после детаљног прегледа, сенегалски фудбалер је доживео грчење срчаног мишића.

12. ЈУН

ЈЕДАН од најбољих фудбалера Данске Кристијан Ериксен доживео је колапс током меча у оквиру Европског првенства у фудбалу. Он се у 43. минуту утакмице са Финском онесвестио на терену. Реанимација је била успешна.

28. АВГУСТ 2007.

ШПАНСКИ фудбалер Антонио Пуерта, умро је после срчаног удара за време утакмице. На утакмици његове Севиље и Хетафеа он се срушио на земљу у 35. минуту меча. Одмах му је пружена медицинска помоћ, али у свлачионици је доживео нови срчани удар.

А шта је у ствари тест оптерећења?

- Постоје различити начини оптерећења током прегледа, али најчешће су у примени тестови на тредмил траци и бициклу (ергобициклу). Примена тестова код спортиста старијих од 12 година, који су изложени већем оптерећењу на дневном нивоу од шест метаболичких јединица, које показују степен оптерећења током часа активности, од огромног је значаја у раном откривању промена на ЕКГ. Тачније, у дијагностици поремећаја срчаног ритма, сумњиве хипертензије, исхемија као последица инфаркта, али може указати и на сумњу на постојање појединих срчаних мана. Тестови се користе и касније за контролно праћење и правилно дозирање степена физичке активности, посебно у рекреативном спорту или код неискусних такмичара, које увек мора бити у зони комфора за спортисту - објашњава Бојовић.

Репортерка "Новости" имала је прилику и да сама прође кроз целу процедуру која чека спортисте, пре стајања на траку и самог теста оптерећења. Полазна тачка је анализа крви, из прста, а онда следи мерење на in bodu ваги. Ова справа детаљно анализира тело, показујући проценат воде у организму, мишићну масу и проценат масти, као и која је страна тела јача. Са овим резултатима, одлази се на општи интернистички преглед. Ту нас је сачекала специјалиста медицине спорта Јадранка Плавшић.

- Овде ћемо испитати личну, породичну и спортску анамнезу, какве су животне навике и да ли се користе суплементи. Заједно тумачимо резултате крви. Меримо притисак на обе руке, прегледаћемо усну дупљу, послушати срце и плућа и видети у каквом је стању кичма - најавила нам је др Плавшић.

Након детаљног испитивања, процедура даље води на ЕКГ, а потом и код кардиолога Милене Антић. Осим ултразвука срца, проверава се и абдомен. Тек након ових прегледа долази се у собу где се обавље тест. Међутим, докторка Славица Ђорђевић Шарановић најпре испитује дисајне функције спирометром. Заједно са пацијентом, дише и она, а на монитору се очитава дијаграм.

- Када дам знак, испустите сав ваздух из плућа - каже нам др Славица. - Експлозивно удахните и одмах издахните. Поновићемо три пута, а компјутер ће очитати најбољи резултат.

За целу процедуру потребно је издвојити сат и по времена. Мало, за сазнање да је превентива кључ успеха, баш као и у случају нашег репортера. Закључак стручњака - физички спремна за спортске изазове!

ПОЗИТИВНО 233 СПОРТИСТА

ОД септембра прошле године, урађено је 8.300 PCR тестова, који су за спортисте бесплатни. Од тог броја, 233 било је позитивно на вирус корона. Тим стучњака у Србији, међу којима су и представници Завода за спорт, ради тренутно на пројекту "Спортисти у ковиду и после ковида".

- У наредном периоду биће објављен рад на ову тему - открио нам је Бојовић.

БЕСПЛАТНО ЗА ДЕЦУ ДО 14 ГОДИНА

ДЕЦА старости од шест до 14 година не плаћају прегледе, већ током доласка у заказани термин доносе упут изабарног лекара, оверену здравствену књижицу и такмичарску легитимацију. Сви спортисти од 14 година и старији, преглед плаћају у складу са важећим ценовником видљивим на сајту Завода. Избор тестова процењују лекари у зависности од старости спортисте, оптерећења на дневном нивоу, евентуалних тегоба које описују, али и у складу са спортом којим се баве.

НЕ СКРИВАТИ ПРОБЛЕМ

СПОРТИСТА мора искрено да говори о свим тегобама које осећа и које примећује, како током активности, тако и у миру, без прикривања било каквих детаља који могу бити од значаја - отворено говори Горан Бојовић. - Уколико постоји потреба, спортиста се мора јавити на ванредни преглед, а сама консултација са нашим лекарима у том моменту може бити драгоцена за процену тренутног здравственог стања, што је и био случај током пандемије ковида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)