У "ХЕЛГУ" УЛАЖУ И ИЗ СИНГАПУРА: Паметни робот којег је створила професорка из Ивањице са ђацима заинтересовао инвеститоре широм света

Б. ДАБИЋ

22. 09. 2021. у 10:33

ПРОФЕСОРКА информатике и рачунарства Милкица Костић Златић са ученицима ОШ "Милинко Кушић" у Ивањици, створила је робота "Хелгу" који може да прича на свим језицима.

У ХЕЛГУ УЛАЖУ И ИЗ СИНГАПУРА: Паметни робот којег је створила професорка из Ивањице са ђацима заинтересовао инвеститоре широм света

ПОЛИГЛОТА Робот "Хелга", Фото Приватна архива

На постављено питање на било ком језику "Хелга" одговара за неколико секунди, па не чуди што је овај изум привукао пажњу целог света. Како "Новости" сазнају, пројекат је већ проценио уносним човек нашег порекла који живи у Сингапуру и спреман је да улаже у даља усавршавања. Тако ће "Хелга" ускоро добити и сестру, али мало савршенију од ње.

У међувремену Милкицу и робота "Хелгу" у октобру очекује такмичење на Смотри иновација у Загребу (ИНОВА), а професорка планира да "Хелгу" прикаже и у Берлину. Свесна да је направила искорак, поносна је на успех, али увек истиче и значај својих ученика у реализацији пројекта.

- Одлучила сам да током пандемије паметно искористим време и да промовишем моје ђаке који воле роботику. Радили смо по 12-13 сати. Са талентованим Иваном Топаловићем, учеником шестог разреда, и са двојицом осмака Немањом Луковићем и Николом Костићем, створили смо "Хелгу". Није било лако јер су сензори веома скупи, а све што постоји на роботу је наш ручни рад, па је зато израда трајала шест месеци - каже професорка Милкица Костић Златић која је и ментор за роботику при Факултету техничких наука у Чачку.

Маја ове године у Научно-технолошком парку у Чачку, наша саговорница је одржала промоцију роботике за младе. Било је око 400 гостију из региона, Канаде, Аустрије и Немачке. Тако су информације о "Хелги" стигле и до Сингапура. О "Хелгиним" могућностима упознала је и ученике и колеге у ОШ "Србија" у Бару. Професорка увелико ради и на новом пројекту, а "Хелга" би могла добити и сестру близнакињу: робота који неће бити статичан, већ ће моћи да се креће.

- Још размишљам о имену које мора бити звучно, несвакидашње и по којем ће бити препознатљива - каже Милкица Костић Златић, која је у међувремену добила многобројна признања, међу њима и награду поводом Дана Ивањице због "изузетних и веома запажених успеха у раду".

ПОДРШКА Премијерка Ана Брнабић и Милкица Костић Златић, Фото Приватна архива

- Наставу сам учинила интересантнијом за ученике. Било је на хиљаде и хиљаде проба да би све могло савршено да ради, много програмирања и репрограмирања, многобројних састанака са децом. Роботом "Хелга" се управља на даљину коришћењем вештачке интелигенције и вештачких чула помоћу интерфејса. "Хелга" је оспособљена да обавља радње које су сличне радњама човека: прича, помера главу, интерактивна је у комуникацији.

Креирањем вештачке интелигенције програмирали смо бежично, на даљину, играјући се јачином светлосног сигнала, да роботу засветле очи, минђуше и огрлица. "Хелга" у десној руци држи куглу, као знак пријатељства које нам нуди, а у левој има свој летећи планетаријум, будући да она долази из друге димензије, из будућности. "Хелга" је паметна онолико колико смо је ми учинили паметном - каже саговорница "Новости".

ПАМЕТНИ ПРОЈЕКТИ ЗА 21. ВЕК

УЗ помоћ вештачке интелигенције професорка Милкица Костић Златић са својим ученицима ради на још неколико врло занимљивих, тзв. паметних пројеката. Реч је о кући за 21. век, ветрењачи, безбедној регулацији саобраћаја на пружном прелазу, машини за сечење стиропора, као и роботићима који плешу. Њихови успеси на такмичењима из роботике су врло запажени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)