ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Вучић поручио - Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

15. 09. 2021. у 16:59 >> 19:41

РЕПУБЛИКА Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Вучић поручио - Никада више за српску тробојку нећемо да се извињавамо (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: П. Милошевић

Датум, 15. септембар, изабран је зато што је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт. Празник се слави од прошле године.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се широм Србије и Републике Српске, а грађани су позвани да на својим домовима истакну заставе.

Широм Србије, Републике Српске, српским срединама на Косову и Метохији, улице су окићене заставама. У Београду ће осветљење на истакнутим грађевинама бити у бојама заставе – Мост на Ади, Бранков мост, палата Албанија.

Вучић: Слава јунацима!

Председник Србије Александар Вучић подсетио је на почетку говора на славну историју српске војске.

- Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.-е године 51 пуковску заставу својој војсци. Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања. Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918.-е године јуришајући испод тих барјака победоносно кренули у пробој Солунског фронта. Слава нашим великим српским јунацима! Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка била је и већа и важнија од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу. Зато су барјактари гинули, али су им заставе преживеле! Зато, због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо - каже председник Вучић.

Фото: Принтскрин/ РТС

Вучић је објаснио зашто је Србија изабрала 15. септембар за Дан српског јединства.

- То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити. Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, и заједничком плану за будућност. Тог 15. септембра једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: "У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!" Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу. И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, а поготово застава будућности. Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и, самим тим, постојање - рекао је Вучић.

То је право на достојанство, објашњава председник. 

- Право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо. И себи, и другима. Нисмо ми били увек светли током историје, најчешће сами према себи, често и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву, да би угледала светло, и постала нација, постала слободна. Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не би вечно живели у прошлости, сме да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране. И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом, и због ње, леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно нећемо никада заборавити. Она нас одређује, на њој су имена свих оних чија имена не знамо, она је, и буквално, створена нашом крвљу и нашим костима, и без ње, не би било и нас. У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да је, и таква, та застава наша, и да представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, заставе, управо и у томе - рекао је он.

Фото: Принтскрин/ РТС

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни, рекао је Вучић.

Вучић је рекао шта мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе.

- Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом. И није то никакав српски свет, за шта нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту. И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме, Србима, пре свега, дозволи име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице. Ова застава, овај празник, имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос. Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, али погрешан покушај, и понос због свих антифашиста, због Леке и Крцуна, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца... То смо ми. То је Србија. То је историја, то је језик и Меше, и Иве, и Милоша. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом - рекао је Вучић.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у самом животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, више од других, рекао је председик.

- И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи. И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство, и како се поштује темељ. А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била. Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност. Темељ је тај свакодневни плебисцит на којем бирамо да будемо народ, нација, у пуној и оствареној слободи. Живела Србија! - рекао је председник Србије Александар Вучић.

Фото: П. Милошевић

Вучић се захвалио Србима из региона и њиховим представницима. 

Свима онима који су измишљали изјаве које није дао и који су нападали Србију Вучић је рекао да му нема намеру да се извињава за било шта и да им се правда.

Он је поручио да нам се никада више неће поновити Јасеновац, Јадовно, "Олуја", "Бљесак", Мартовски погром...

- Нека живи Република Српска, нека живи Србија - рекао је Вучић.

Фото: Д. Бјелић

Додик цитирао Шантића: Свуда тамо где је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је почео је говор цитирајући песника Алексу Шантића.

"Свуда тамо где је српска душа која,

тамо је мени отаџбина моја!"

Он је подсетио да Србин не може да живи без слободе и без јединства.

Додик каже да је поносан на чињеницу да је РС донела заједно са Србијом Закон о заштити ћирилице.

- Морам вам одати једну тајну, нека остане међу нама: Ми не волимо кад нас зовете Босанцима, ми смо Срби. Ја сам Србин и ништа ме не идентификује са том речју Босанац. Зато вас молим само да кажете да смо Срби. Ми нисмо босански Срби, него само Срби - рекао је Додик.

Он је поручио да више неће бити "Олуја".

- Ми имамо своју републику, али наша отаџбина је Србија - рекао је Додик.

Он је рекао да је Република Српска по свему држава и да верује да ће се решити проблем непостојања столице РС у УН. 

- РС испуњава све критеријуме из Монтевидеа - рекао је Додик.

Додик је подсетио да не позива на пушке.

- Ми не желимо никоме никакво зло - рекао је Додик и поручио да нам нико не може бранити да будемо Срби и да обележавамо своје празнике.

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Патријарх Порфирије: Породица није циљ сама по себи, већ училиште

Патријарх српски Порфирије изјавио је да је сваки човек створен са својим посебним личним печатом, али је истовремено у заједници са свим људима и различит од њих.

- Кажем различит, а не супростављен, не противречан другоме - рекао је патријарх. 

Он је подсетио да породица није циљ сама по себи, већ училиште.

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Патријарх је рекао да морамо волети своју породицу, али и свој род.

- Не могу нам други кроз своје интерпретације нас, наших мислих и дела рећи ко смо ми на бољи начин него ми сами - рекао је патријарх.

Грађање јединства је процес сазревања, сматра патријарх. 

- Mожемо волети друге који су удаљени од нас, ако најпре не волимо свога оца, своју мајку, свога брата, сестру, свога комшију, свој род, свој народ. То је логика и духовни поредак ствари. Морамо на првом месту упознати себе, оно што нас непосредно окружује. Како своје потенцијале, успехе, узрастања, оно што је добро, исто тако морамо спознати и своје слабости како бисмо се исправљали и бивали бољи. И једног и другог има на претек у нашој прошлости, зато ми у прошлости морамо трагати за својим надахнућима. Не можеш бити светски кад ниси свој, ни други те неће поштовати ако не поштујеш себе - рекао је патријарх Порфирије.

Фото: П. Милошевић

Патријарх каже да су принципи по којима ми живимо хришћански, јеванђељски и светосавски.

- Свети Сава је тражио да међу људима засија лепота јединства и слободе - рекао је патријарх Порфирије.

Фото: П. Милошевић

Патријарх каже да је потребно да покушамо да будемо добар пример свима, како бисмо били благословени.

- Нека је свима нама, читавом српском народу, срећан и благословен данашњи празник јединства, слободе и заставе! Амин, Боже дај! - закључио је патријарх Порфирије.

- Јединство породице, јединство фамилије и јединство народа не сме бити засновано на себичним интересима и ни у ком случају не сме да послужи томе да се затворимо у себе, да се одвојимо од других или да бисмо са њима не дај боже били у конфликту. На тако заснованим циљевима наше јединство и свако друго јединство постало би деструктивно, претворило би се у своју супротност и вратило би се у бумеранг који би нас растргао - поручио је патријарх.

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Интониране химне

Интонирањем химни Републике Српске и Србије, "Моја Република" и "Боже правде", на Савском тргу је почела свечана церемонија обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе. 

Фото: П. Милошевић

Фото: П. Милошевић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Стигао Вучић

Председник Србије Александар Вучић стигао је на обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Фото: Принтскрин/ РТС

Фото: Принтскрин/ РТС

Фото: Принтскрин/ РТС

На манифестацију стигао је и патријарх српски Порфирије.

 

Фото: Д. М.

Налет хеликоптера са заставама

Три хеликоптера у формацији стреле носећи заставе прелетела су изнад Савског трга.

Фото: Д. Балшић

Фото: Д. Бјелић

Стигао Додик

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик стигао је на централну манифестацију и дочекан је аплаузима.

Код споменика Стефану Немањи централна манифестација 

Централна манифестација биће одржана на Савком тргу у Београду, код споменика Стефану Немањи. Срж манифестације у Београду је, како је најављено, подсећање на велике војсковође нашег народа.

На централну манифестацију стигли су и министар финансија Синиша Мали, шеф дипломатије Никола Селаковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, његов заменик Горан Весић, али и владике, председници општина у Србији...

Фото: Д. М.

Фото: Д. М.

Фото: Д. М.

Фото: Д. М.

Фото: Д. М.

Фото: Д. М.

Фото: Новости

Фото: Д. М.

Савски трг је ограђен, а грађани се већ окупљају. Како јавља наш репортер на Савском тргу већ је присутно неколико хиљада људи.

Припадници Гарде Војске Србије пристижу са пуковским заставама.

 

Новинар и писац Нада Дринска написала је три књиге о Косову и Метохији.

- Нека буде војска јединства. Многи од њих су гинули на Косову, нека се преживели уједине том идејом српског јединства. Имам осећај у себи после Косова и несугласица српских, да неко хоће да нам посвађа нашу наду и понос, нашу заштиту и одбране српске државе - каже нам Нада.

Фото: Д. М.

Бранко Филиповић из Ресника дошао је са пријатељима. Обукао је мајицу тробојку коју је купио баш на овом месту.

- Дошао је Дан српског јединства, а кад хоће Срби могу да се сложе - каже Бранко.

Сваке године је овде а био је и на отварању споменика Стефану Немање. Важно је, каже, да обележавамо наше националне празнике.

Фото. Д. М.

Миловановић Милан је дошао из Обреновца.

Фото: Д. М.

Огрнут је заставом и каже да воли председника Вучића, а да застава симболише Србију.

Званичан почетак свечаности обележен je почасном артиљеријском паљбом са Калемегдана у 17.30.

 

Улицама Београда прошло је више колона. Једна је кренула из парка Војводе Вука, а друга од споменика Његошу на Платоу испред Филозофског факултета. Те две колоне објединили су се код споменика Кнезу Михаилу на Тргу републике, а затим наставиле ка Славији.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Foto: Zoran Jovanovic

Foto: Zoran Jovanovic

Foto: Zoran Jovanovic

Foto: Zoran Jovanovic

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Балшић

Фото: Д. Балшић

Фото: Д. Балшић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Foto: Zoran Jovanovic

Фото: Д. Бјелић

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Д. Б.

Фото: Новости

Фото: Д. Б.

Фото: Д. Б.

Фото: Новости

Фото: Д. Б.

Фото: Д. Б.

Фото: Новости

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Бјелић

Фото: Д. Б.

Фото: Д. Б.

Фото: З. Јовановић

Фото: З. Јовановић

Омладина у колонама пева српске патриотске песме.

На тргу Славија колона из центра града колоне су се сусреле са још једном, трећом колоном, која је кренула од споменика Карађорђу у парку испред Храма Светог Саве.

 
 
 

Одатле, са трга Славија, заједно су стигле до споменика Стефану Немањи на Савском тргу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)