ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СРПСКА ФАБРИКА ВАКЦИНА: Вучић поручио - Биће међу најмодернијим на свету (ВИДЕО)

Новости онлајн

09. 09. 2021. у 12:41

У ЗЕМУНСКОМ насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне "Ауто-пут", данас почиње изградња фабрике за производњу вакцина кинеске компаније "Синофарм", а свечаном полагању камена темељца присуствује председник Александар Вучић.

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СРПСКА ФАБРИКА ВАКЦИНА: Вучић поручио - Биће међу најмодернијим на свету (ВИДЕО)

Фото: Новости

Фабрика у којој ће се производити "Синофарм" вакцина заједничко је улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

- Ово је одлична вест за Србију. Важна је ствар не само за грађане Србије, већ и за све у реигону - констатовао је Вучић.

Њему и другим званичницима на месту где ће се изводити радови представљен је пројекат будуће фабрике.

У разговору са новинарима Вучић се присетио 2014. године, када је са партнерима из УАЕ гледао макету "Београда на води", који је тада тек почињао да се ради, и рекао да су они њега уверавали да ће се тај пројекат и остварити.

- Ово је друга макета коју гледамо заједно и ја верујем да ће, као и прва, која је готово у потпуности остварена, и ово бити остварено у интересу грађана Србије, целог региона, али и наше земље, пријатеља из Кине, УАЕ - констатовао је председник Србије.

Вучић је истакао да ће Србија имати једну од најмодернијих фабрика.

Церемонији полагања камена темељца присуствују и министар здравља Златибор Лончар, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, Калдун Ал Мубарак, генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.

Рок за завршетак изградње фабрике, у којој ће се месечно производити три милиона доза вакцина је први квартал следеће године.

Пуњење вакцина ће се вршити у Хемофарму до завршетка изградње фабрике, у којој ће се након тога одвијати целокупан процес производње.

Први контигент сировине за производњу кинеске вакцине, који је намењен процесу тестирања, стигао је пре неколико дана у Србију, а министар Лончар најавио је да ће производња кинеске вакцине против вируса корона почети у октобру и да се очекује да до краја године буде произведено око шест милиона доза.

Након тестирања почеће процес пуњења вакцина који је планиран за октобар ове године, а план је да се до краја године напуни шест милиона доза. Вакцине у Србији производиће се по истој технологији по којој се производе у Кини и пакују у Уједињеним Арапским Емиратима.

Лончар је навео да ће вакцине бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде вишка, и за извоз у земље региона.

Фабрика ће се простирати на око 11.500 квадратних метара, имаће погон за асептичну производњу и лабораторију.

У складу са договором између Републике Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата, 12. јула ове године потписан је Меморандум о разумевању производњи кинеске вакцине у Србији који су потписали Влада Србије, Институт Г42 из УАЕ и кинеска компанија Синофарм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)