ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ВАКЦИНА: Вучић - Ово су ствари које остају, за ово радите и живите (ФОТО / ВИДЕО)

Novosti online

09. 09. 2021. у 11:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм, уз заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата.

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ФАБРИКУ ВАКЦИНА: Вучић - Ово су ствари које остају, за ово радите и живите (ФОТО / ВИДЕО)

Фото: М.Анђела

Полагање камена темељца за фабрику вакцина одржано је у земунском насељу Соко Салаш, у делу привредне зоне Аутопут.

Председник се по доласку најпре поздравио са окупљенима, попричао кратко са радницима а затим се осврнуо на догађај из 2014 године када је посматрао макету Београда на води. 

ФОТО: Новости

ФОТО: Новости

ФОТО: Новости

ФОТО: Новости


- Када се први пут правила макета, дошао је Калдун Ал Мубарак и кажем борићемо се, али не верујем да ће да буде остварено. А он ми каже да је то једна макета која ће сигурно бити остварена. Ово је друга коју гледамо заједно и надам се да ће бити остварено - нагласио је Вучић. 

ФОТО: Новости


- Имаћемо једну од најмодернијих фабрика вакцина, али бићемо у могућности и да мењамо компоненте, да унапређујемо вакцине - рекао је Вучић.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости

- Када сам био у посети Шеику Мухамеду, он је носио у фружидеру само кинеске вакцине, имају и друге, али само њих је носио, даје људима кинеске вакцине. Кад га питате зашто, а разумеју се перфектно у вакцине, одговарају да је кинеска вакцина апсолутно сигурна и има широко поље дејства - казао је Вучић.

Фото: Новости

Фото: Новости

Фото: Новости


Председник је истакао да је у плану да се у Србији производи 30 милиона доза вакцина, да би било довољно за земљу и регион.

Фото: М.Анђела


Церемонији полагања камена темељца присуствују и министар здравља Златибор Лончар, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, Калдун Ал Мубарак генерални и извршни директор компаније Мубадалс и члан управног одбора компаније Група 42, генерални директор компаније Група 42 Пенг Сијао.


Чен Бо: Велики допринос у борби против епидемије


Амбасадорка Кине Чен Бо је рекла да је данас велики дан за сарању Србије и Кине. - Срећна сам што сведочим церемонији полагања камена темељца за фабрику вакцине Синофарм - каже Чен Бо и додаје да је ово нови почетак сарадње две земље у области здравства. Како је додала, ово је велики допринос у борби против епидемије. Чен Бо је изразила наду да ће овај пројекат у најкарећем року бити успешно завршен. 

Фото: М.Анђела

Обраћање председника Вучића

Вучић је у обраћању за медије рекао да је веома поносан што се данас налази на месту где ће бити постављен камен темељац за фабрику вакцина.

- Поносан сам што почињемо изградњу потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина. Ово је велика ствар и за Београд. Поносан сам зато што смо од некога ко чека да други реше проблеме заједно са партнерима покушали и чини ми се да успевамо да решимо део проблема и својих, али и у региону - рекао је Вучић.

Фото: М.Анђела

Казао је да ово није партнерство само из интереса, већ и доказ пријатељства.

- Не морамо да чекамо туђе вакцине, сада можемо да имамо нашу фабрику вакцина. Вакцином ћемо верујем спасити доста људи.

Председник се још једном захвалио Кини и њеним званичницима.

Фото: М.Анђела

Вучић је рекао да је ово велики подухват за нашу земљу.

- Први погон за пуњење вакцина ћемо добити у март 2022. године и већ у априлу ћемо моћи да се појавимо на тржишту - истакао је председник Србије и додао да ће у фабрици радити 300 људи.

Како је додао, ова сарадња Србији гарантује мирнију будућност.

 - Верујем да ће ово ће бити регионално чудо и српски понос. Ово су ствари које остају, за ово се ради и живи, ово је они због чега сте поносни на своју земљу, мења стварност и квалитет живота људи. Сви ће бити поносни на српску лепотицу, српску фабрику вакцина- рекао је Вучић.

Одговори на питања новинара

На питање о састанку са Кристијаном Шмитом, Вучић каже да је изнео своје зебње, али и то да Србија поштује територијални интегритет суверенитет БиХ, да жели још боље везе и сарадњу, а разговор је био отворен.

Вучић истиче да све што се уради, мета је напада, баш као и фабрика вакцина, иако је реч о фабрици која је важна за здравље грађана и будућност Србије. Када је реч о нападима у вези са одласком фабрика из Србије, Вучић каже да су за то највише одговорни они који данас нападају, али да то не би ни помињао да не слуша нападе.

- Радујем се само успесима Србије, а проблеме решавамо, и у томе је разлика између нас и њих - рекао је Вучић.

Када је реч о стратешком партнеру за Петрохемију, Вучић каже да ће партнер бити онај који буде могао да "довуче" сировине. На путу смо, додаје, да решимо то питање.

Претрохемија финансијски стоји добро, али у том бизнису ствари иду тако да не можемо да проценимо шта ће бити за годину, две, три. Верујем да смо на путу да решимо ово питање - каже Вучић, додајући да радници не треба да брину и да, ако би чак морала Петрохемија сама да издржава своје раднике годину дана, и за то би имала довољно новца.

ФОТО: Новости

На питање о улагањима против коронавируса с једне стране и порасту корона бројке с друге, Вучић каже да је Србија урадила све што је могла. Подсећа на период од пре годину и два месеца, када је замало срушена Скупштина Србије, јер је најављена могућност локдауна.

FOTO: novosti

FOTO: novosti

FOTO: novosti

FOTO: novosti

- Људи су тада дошли, провалили у Скупштину, тукли полицајце... Тада су говорили да водимо лошу политику, како хоћемо да везујемо и малтретирамо људе. То су говорили сви у медијима који су само тражили разлог да буду против нас. Досадило је људима, то је јасно, да седе у кућама - каже Вучић.

FOTO: Novosti

Додаје да су Кинези и Емирати увели вакцинацију за децу старију од 3 година, јер су управо они ти који преносе заразу.

- Шта смо ми урадили? Обезбедили смо више и брже вакцина од ЕУ, обезбедили смо нове болнице, и то најмодерније опремљене. Пре тога смо изградили КЦ у Нишу, градимо болнице, а сем њих, повећали смо 3 пута плате и давали једнократно помоћ медицинским радницима. Снабдели смо српске лекаре најбољим лековима који постоје у свету. Шта још да урадимо?

На питање о уговорним странама у вези са фанриком вакцина, Вучић каже да су Кина, УАЕ и Србија власници по 33 одсто.

- Од нас зависи кад ће корона да заврши. У почетку смо имали 48 посто вакцинисаних а требало нам је три месеца да дођемо до 51 посто. Лакше је да се ништа не ради. Али је одговорно и озбиљно да наставимо да радимо. На вакцинама за животиње ћемо у будућности моћи да зарађујемо, у том смеру треба да се размишља. 

Кризни штаб ће да размишља о мерама али их увек молим да размишљају и о економији.

- Са друге стране све што радимо, од фабрике вакцина, за годину и нешто дана ћемо производити и кинеску вакцину, а до тада, можемо да молимо људе да буду опрезнији и да се вакцинишу. Није лако да уведемо обавезну вакцинацију. Лично бих је подржао, јер не могу да разумем толику стопу неодговорности. Мој став је недвосмислен, али морам да поштујем устав. Велики је број вакцинисаних у болници, али десет пута мање него они који нису примили никакву вакцину. 

За све вакцине мислим да су одличне, ускоро стиже и модерна, тако да ћете имати шведски сто вакцина, али немојте мени да ускраћујете прилику да примим кинеску ако желим. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)