ПРИШТИНА НЕЋЕ ДА ПРЕУЗМЕ ТЕЛА АЛБАНАЦА: Комисија за нестале наилази на зид на Космету

В. Ц. С.

02. 09. 2021. у 16:49

ПРОЦЕС тражења несталих лица заустављен је због неодговорности Приштине, чуло се на округлом столу "Актуелно стање процеса тражења несталих на КиМ".

ПРИШТИНА НЕЋЕ ДА ПРЕУЗМЕ ТЕЛА АЛБАНАЦА: Комисија за нестале наилази на зид на Космету

Припадници ОВК / Фото ЕПА

Председник Владине Комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је да се Приштина оглушила о проверу десетак локација на КиМ:

- Ми смо претражили пет локација у северном делу Косовске Митровице и пронађени су посмртни остаци косовских Албанаца, који су идентификовани - навео је Одаловић и додао да је завршена ексхумација и на локацији Крижевар, где је идентификовано седам посмртних остатака Албанаца. Међутим, приштинска страна игнорише договоре око примопредаје тела, која се налазе у Београду, као и захтеве за новим састанком.

Председница Удружења породица киднапованих и несталих на КиМ Верица Томановић каже да се трага за још 563 лица са списка удружења, а шеф програма за Западни Балкан Међународне агенције за нестала лица (ИЦМП) Метју Холидеј да је за 20 година сакупљено више од 15.000 генетичких узорака од породица несталих и узето ДНК са више од 6.000 посмртних остатака, и идентификовано 2.586 несталих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)