ЗАРАЗНИЈИ И ОТПОРНИЈИ НА АНТИТЕЛА: После делте стиже нова опасност - ламбда сој корона вируса

Танјуг

10. 08. 2021. у 08:51

ЛАМБДА сој корона вируса није само заразнији, него је и отпорнији на антитела, тврди се у најновијој јапанској студији, другим речима, вакцине слабије штите од те варијанте вируса.

ЗАРАЗНИЈИ И ОТПОРНИЈИ НА АНТИТЕЛА: После делте стиже нова опасност - ламбда сој корона вируса

Илустрација / Фото АП

Иако је прва зараза ламбда сојем корона вируса регистрована у Перуу још пре годину дана, и даље се зна релативно мало о том мутанту, пише "Дојче веле". Зато је важна најновија студија из Јапана према којој спајк-протеин ламбда соја у себи носи три мутације које посебно забрињавају.

Једна мутација има за последицу да антитела слабије могу да неутрализујуи вирус, односно, смањена је имуност вакцинисаних и оних који су преболели корону, дакле, вакцине слабије штите од заразе.

Друге две мутације постижу да се људи лакше заразе ламбда варијантом, тврди се у студији из Јапана чије резултате још треба да потврде независни научници.

Резултати те студије могу објаснити зашто се тај сој корона вируса тако брзо шири.

До сада је ламбда варијанта откривена у 30 држава, пре свега у Јужној Америци, али појединачни случајеви су регистровани и у Европи - Шпанији, Великој Британији, Италији и Немачкој.

За сада је Светска здравствена организација ту варијанту прогласила "варијантом која се испитује", но према мишљењу јапанских научника, ламбда испуњава све услове да буде проглашена за "забрињавајућу варијанту".

У те "забрињавајуће сојеве" убраја се и делта варијанта, која је први пут идентификована у Индији.

За сада није вероватно да ће ламбда потиснути делта варијанту која тренутно доминира.

Премда је ефикасност вакцина против корона вируса ослабљена делта сојем, и даље је релативно мали број случајева заразе код особа вакцинисаних с две дозе.

Те особе, додуше, могу пренети заразу на друге људе, али код већине вакцинисаних зараза узрокује обољење с благим или чак никаквим симптомима.

Но знатно су угроженије особе које су примиле две дозе, али спадају у ризичну групу, дакле имају ионако ослабљен имунитет.

Реч је о старијим људима, оболелим од рака или с трансплантираним органом.

Код њих овај сој вируса може узроковати тешко обољење.

Зато је вероватно да ће та група људи најкасније на јесен морати да прими и трећу дозу вакцине.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)