ЗАШТО ДЕЦА БЕЖЕ ОД КУЋЕ? Ово прво морате урадити кад приметите нестанак детета

Novosti online

05. 08. 2021. у 17:51

СВИ се потресемо када неко пријави нестанак детета и молимо се да све буде уреду. Оно што све нас занима је зашто се то дешава и која је процедура у таквим ситуацијама.

ЗАШТО ДЕЦА БЕЖЕ ОД КУЋЕ? Ово прво морате урадити кад приметите нестанак детета

Фото: Принтсцреен/ПИНК

Стеван Ђокић, саветник за истраге, безбедност и одбрану, али и бивши полицајац, гостујићи у једној емисији одговарао је на ова питања.

- Када деца беже од куће то су најчешће лоши породични односи. Када кажемо да је неко нестао, то су у Србији најчешће добровољни одласци од куће - каже Стеван и додаје да се данас, због присуства медија, чини као да је таквих ситуација све више.

- Дешава се често да родитељи под притиском посла не виде шта се дешава са дететом, те оно због својих проблема оде од куће. Богу хвала у Србији је то чест случај и преко 90 посто те деце буде пронађен.

Стеван наводи да са децом треба што више разговарати.

- Важно је разговарати и о суициду, то је израженије код старијих, него код млађих - каже и додаје који су основни кораци који родитељи треба да преузму када дете нестане.

- Кад дете нестане одмах се зове полиција. По пријави одмах се креће у потрагу, то је Тијанин закон променио. Развили смо једну обуку, коју смо назвали шифра Барбара, по Барбари Витез, која још увек није пронађена. Ту обучавамо људе шта је најважније радити када дете нестане и како прикупити главне информације. У пракси је то веома тешко, поготово када треба разговариати са родитељима - наводи Ђокић.

Сам тренутак када дете нестане велики је стрес и тешко је утицати на родитеље да се смире, наводи полицајац.

Важно је разговарати са децом, а важна је и улога наставника који треба да уоче "сигнале за помоћ".

- Ти сигнали за помоћ код деце јако су изражени, и тада треба приступити на паметан начин. Није проблем сам одлазак, већ проблем који се ствара због тога. Сваки родитељ мора да контролише своје дете. Мора да проверава какве сајтове посећује, са ким се дружи, какве поруке размењује, то је од изузетне важности - каже Стеван и додаје да је ширење оваквих информација на друштвеним мрежама и у медијим у изузетног значаја.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)