УЗ ИНДЕКС, ПОСАО И ПЛАТА: Од септембра стартује прва генерација студената која ће се школовати према дуалном моделу образовања

И. М. - Љ. Б.

31. 07. 2021. у 08:30

ИНТЕРЕСОВАЊЕ за дуално образовање међу високошколским установама је велико.

УЗ ИНДЕКС, ПОСАО И ПЛАТА: Од септембра стартује прва генерација студената која ће се школовати према дуалном моделу образовања

Фото Висока пословна школа

Очекујемо да ће процеси акредитације који су започети за 28 студијских програма бити завршени пре почетка школске године и да ће установе чији студијски програми по дуалном моделу буду акредитовани, моћи да упишу студенте на њих у првом или другом семестру наредне академске 2021/2022. године. Свих 28 студијских програма, односно модула који су у процесу акредитације припадају техничко-технолошким наукама.

Ово нам је рекла проф. др Ана Шијачки, председница Комисије за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), и навела које су високошколске установе поднеле захтеве:

- Факултет техничких наука из Чачка, Машински факултет из Ниша и Пољопривредни факултет из Новог Сада планирају по један нови студијски програм и два већ акредитована, где се додаје дуални модул. Захтеве је, такође, поднело девет академија струковних студија: по две из Београда и Лесковца, затим по једна из Пирота, Прокупља, Ниша, Блаца и Крагујевца, са укупно 25 студијских програма, од којих је осам нових и 17 већ акредитованих, где се додаје дуални модул.

Ана Шијачки, Фото Архива

Према њеним речима, велико интересовање за дуално образовање показале су високе струковне медицинске школе.

- Разлог је очигледан: још од средње школе, настава медицинских области, као што су медицина, стоматологија, фармација, ветерина, одвија се, суштински, по дуалном моделу - истиче проф. Шијачки.

- Студенти вежбају и имају праксу са пацијентима, у реалним ситуацијама, у здравственим установама, што је пандан одласка у фабрику или на пољопривредно добро. Интересовање за дуални модел високог образовања показује све више струка - све инжењерске, ИТ сектор, пољопривреда итд...

Наводећи предности дуалног образовања, наша саговорница истиче да овај вид студирања рано постави студента у позицију коју ће имати када се запосли у струци, омогући му контакт са старијим колегама, који нису само његови наставници, укаже му на адекватност његовог избора професије, научи га култури опхођења у колективу...

- Питање које се често чује, да ли ће студент заиста имати користи од овог начина образовања, да ли је то уопште образовање или су они јефтина радна снага је, заправо, питање културе и контроле квалитета целог образовног процеса - истиче професорка Шијачки.

- Овакав модел студирања, правилно спроведен, са квалитетном акредитацијом и развојем и провером квалитета, везујући студента за колектив и одабрану струку може и треба да допринесе спречавању одлива мозгова и напору да најбољи добију шансу.

Ана Шијачки наглашава да је КАПК у овом обимном послу, који је обављан у току пандемије, имао велики подстрек и помоћ државе.

Младен Шарчевић, саветник председника Србије, истиче, за "Новости", да је увођење дуалног модела у високо образовање веома важно због приближавања привреде и образовања.

- Интересовање је велико, како студената, тако и високих школа и компанија - наглашава Шарчевић.

- Јављају се из различитих индустрија, од хотелијера и туризма, преко великих компанија, до државних предузећа, попут "Поште" и "Железница Србије".

Шарчевић објашњава да ће студенти за рад добијати плате, које морају да буду реалне.

Додаје да ће сви они већ током студија бити потпуно оспособљени за рад у струци за коју се школују.

Фото Shutterstock

И УМЕТНИЦИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

КАО занимљив пример проф. Ана Шијачки наводи уметнике, чије је интересовање за дуални модел засновано на потреби наступања пред публиком (концерти, представе, изложбе...). Ту је, додаје, добит од дуалног образовања обострана - и за студенте и за установе културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)