ПРОДУЖЕНИ КОВИД ИМА ВИШЕ ОД 200 СИМПТОМА: Жале се и на халуцинације, а српски лекари откривају која три највише муче наше пацијенте

Novosti online

28. 07. 2021. у 00:14

НАЈВЕЋЕ икада међународно истраживање људи који се боре са продуженим ковидом идентификовало је више од 200 симптома како се овај синдром манифестује.

ПРОДУЖЕНИ КОВИД ИМА ВИШЕ ОД 200 СИМПТОМА: Жале се и на халуцинације, а српски лекари откривају која три највише муче наше пацијенте

Фото: Депоситпхотос

Наши лекари, иако кажу да се продужени ковид може манифестовати на многе начине, ипак становници Србије се најчешће жале на три симптома. Кроз ову студију анкетирано је 3.762 особа са потврђеним или сумњивим дуготрајним ковидом из 56 земаља. Идентификовао је 203 симптома, од којих је 66 праћено током седам месеци.

Најчешћи симптоми били су умор, малаксалост након напора (где се здравље људи погоршава након физичког или менталног напора) и мождана магла. Остали ефекти су визуелне халуцинације, дрхтање, свраб на кожи, промене менструалног циклуса, сексуална дисфункција, лупање срца, проблеми са контролом бешике, херпес зостер, губитак памћења, замагљен вид, дијареја и тинитус. Истраживачи су такође ухватили напредовање симптома током времена.

Ова студија је открила да безбројни симптоми дугог ковида - од мождане магле и халуцинација до подрхтавања и тинитуса - обухватају 10 органских система у телу, а трећина симптома и даље погађа пацијенте најмање шест месеци.

- Много пост-ковид клиника у Великој Британији фокусирало се на респираторну рехабилитацију. Тачно је да многи људи имају отежано дисање, али имају и пуно других проблема и симптома којима клинике треба да пруже третман - рекла је Атена Акрами, научница са Универзитетског колеџа у Лондону за британски "Гардијан".

Фото Танјуг

Акрами и сама тврди да осећа последице ковида иако је саму болест прележла пре 16 месеци.

- Вероватно ће десетине хиљада пацијената са Цовидом патити у тишини, несигурни да су њихови симптоми повезани са Цовид-19 - тврди она.


Симптоми продуженог ковида у Србији

Ипак код нас се пацијенти који имају проблема са продуженим ковидим најчешће суочавају са умором, тежим дисањем, али и температуром.

- Најчешћи симптом јесте умор или малаксалост код пацијената након прележаног ковида и тај осећај немоћи може трајати и до шест месеци након престанка осталих симптома болести. Чак и када су лабораторијски налази уредни. Такође, често се јављају и температуре. То је обично мала температура, око 37 степени, која се може повремено јављати и до три месеца по прележаном ковиду. И оно на шта се највише жале јесте да тешко дисање - прича др Милена Турубатовић.

Фото: Д. Миловановић

Ипак она наглашава да треба разликовати осећај тешког дисања као последицу продуженог ковида и компликације на плућима које корона узрокује.

- Осећај тешког дисања може да прође у неком тренутку, обично и престане после неколико месеци. Међутим оштећења на плућима које настају као компликација ковида су веома честе, али не представљају лонг ковид. Јер пацијенти са тим последицама настављају да живе, односо, таква стања никада неће проћи - испричала је  др Турубатовић.


Последице ковида још језивије

Око 22% људи који су учествовали у анкети изјавило је да због болести нису могли да раде - отпуштени су, узимају продужено боловање или инвалидско одсуство или дају отказ. А 45% је захтевало смањени распоред рада.

У међувремену, студија у којој је учествовало више од 70.000 људи у 302 британске болнице, открила је да је најчешћа компликација изненадно оштећење бубрега због чега они не раде исправно. Ово је погодило сваког четвртог од оних који су примљени у болницу са тешким ковидом.

Пратиле су је плућне компликације, попут упале плућа или тешког запаљења плућа, које су захватиле око сваког петог пацијента; и срчане компликације, попут срчаног удара, упале око срца или абнормалног срчаног ритма, који су погађали нешто више од сваког осмог (12%). Иако су мушкарци и старији од 60 година најчешће погођени, 27% старих од 19 до 29 година и 37% од 30 до 39 година који су примљени у болницу такође су имали барем једну компликацију.

Фото: З. Кнежевић

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)