ГЕНОЦИД - ПРАВДАЊЕ ЗА НАТО БОМБАРДОВАЊЕ: Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа - други део

Novosti online

27. 07. 2021. у 11:18

У новом додатку доносимо други део извода из закључака Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995.

ГЕНОЦИД - ПРАВДАЊЕ ЗА НАТО БОМБАРДОВАЊЕ: Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа - други део

Архива

У суботњем издању "Вечерњих новости", од 24. јула, објавили смо прве прилоге, делове овог документа који је изазвао велику пажњу, не само у Србији и у региону, пре свега због кључног става до кога је дошла деветочлана међународна комисија после годину и по даана истраживачког рада:

У Сребреници се није догодио ни појединачни, изоловани злочин геноцида, ни злочин који би се могао подвести под међународноправне, прихваћене норме којима се дефинише злочин геноцида.

Комисија је, истовремено, недвосмислено утврдила да су хиљаде људи, Муслимана, убијене у јулу 1995. године, међу њима и ратни заробљеници из састава Армије Босне и Херцеговине која је покушала пробој из Сребренице. Како се у једном од експертских мишљења наводи, Међународни кривични суд за Југославију у Хагу, требало је да се фокусира на чињеницу да су "одређене злочине починили појединци, а не читава јединица или цијела Војска Републике Српске", а то значи да је требало да суди и пресуђује појединицима који су одговорни за почињене злочине.

Упркос томе што је Међународни суд у Хагу деловао од маја 1993. када је основан, до 31. децембра 2017. када је затворен, а његов рад преузео Међународни резидуални механизам за кривичне судове, многа питања су, поготово када је реч о Сребреници, остала и даље отворена: ко је наредио масовна погубљења, с којим циљем, ко је уплатио новац 10. диверзантском одреду, с којим циљем и слично. Остало је отворено и питање механизма злочина, што значи да истраживање Сребренице, без обзира на до сада створену и објављену огромну литературу и изнете погледе, треба да се настави.

У извештају међународне комисије се, на пример, ова нужност пореди са проучавањем Холокауста, пошто од краја Хладног рата историографија Холокауста експоненцијално расте, поготово због тога што су архиви у бившим комунистичким земљама постали доступни. Захваљујући томе развијене су и оне линије истраге које су понудиле нове начине за разумевање природе геноцида над Јеврејима у Другом светском рату. У том погледу је илустративна чињеница да Библиотека у Јад Вашему у Јерусалиму годишње добије око 4.000 књига о Холокаусту на свим европским језицима, као и на другим страним језицима.

Слично томе, случај Сребренице захтева додатна, продубљена интердисциплинарна истраживања.

Овај став међународне комисије, нема сумње, однеће превагу над залагањем оних структура којима припада и Валентин Инцко, које настоје да арбитрарним правним насиљем инкриминишу све оне појединице, укључујући и представнике научне заједнице, који заступају и доказују став да се у Сребреници у јулу 1995. године није догодио геноцид над Муслиманима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)