ГЕНОЦИДА НИЈЕ БИЛО: Извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији

Novosti online

24. 07. 2021. у 14:44

У СРЕБРЕНИЦИ се није догодио ни појединачни злочин геноцида, ни геноцид уопште. Хиљаде људи, углавном ратних заробљеника, јула 1995. године убијене су на најстрашнији начин због чега одговорне за ове гнусне злочине треба казнити.

ГЕНОЦИДА НИЈЕ БИЛО: Извештај  Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији

Архива

Ово је у најкраћем закључак Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Тим еминентних страних експерата предвођених израелским историчарем Гидеоном Грајфом спровео је опсежну истрагу свих околности у којима се догодио злочин у Сребреници. Комисија је радила дуже од годину и по, а своје налазе презентовала је и објавила на 1.036 страница извештаја који је однедавно у целини доступан јавности. Публикован је на на веб-страницама комисије и бањалучког Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС.

У извештају Грајфовог тима детаљно су описана историјска дешавања на простору Сребренице и околине током Првог и Другог светског рата, али и деловање Међународног суда у Хагу после 1995. године.

Наведено је и да су током лета 1992. муслиманске јединице територијалне одбране из Сребренице започеле систематичну кампању етничког чишћења српских села у околини са циљем заузимања Братунца и пресецања Републике Српске на два дела. Међународни експерти објективно су констатовали и све злочине у овом делу Босне над српским народом, непристрасно стварајући јасан контекст трауматичних догађаја из јула 1995.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. формално је рођена одлуком Владе Републике Српске о именовању њених чланова почетком фебруара 2019. године. Томе је претходила вишегодишња потреба да се догађаји из Сребренице, непристрасно, без селекције и унапред задатих премиса у утврђивању чињеница, наново осветле рефлекторима научне истине. Логична последица ове тежње била је одлука Владе РС из 2018. да стави ван снаге извештај Комисије за истраживање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995, који је претходно одбацила и Народна скупштина РС.

Поред Гидеона Грајфа у Комисију су ушли и професор Валтер Манушек из Аустрије, један од водећих адвоката у Немачкој специјализованих за искуства суђења нацистима Маркус Колбах, експерт за истраживање злочина Адарнеле Шинаба из Нигерије, проф. Марија Ђурић, која се сматра најбољом у свету на пољу форензичких истраживања и једини српски представник, заједно с професором Роџером Бајардом, такође светски познатим стручњаком за форензичка истраживања.

Са њима су радили и професор Јуки Осаф из Јапана, који се бавио сукобом у Сребреници у последњој декади, професор Стивен Мејер, професор Лоренс Френч и покојни италијански новинар и стручњак за медије Ђузепе Захарија.

Након опсежног рада, комисија је сачинила исцрпан извештај. Резултат истраживања конципиран је у 11 поглавља, чији су аутори чланови комисије, уз завршне закључке. Свако поглавље сребренички злочин сагледава из посебног аспекта - кривичног, процесног, историјског, криминолошког, медијског... У овом јединственом зборнику понуђене су хиљаде изјава сведока и другог доказног материјала, којим се поткрепљују тврдње експерата, али и отворено указује на све пропусте, грешке и злонамерности Хашког трибунала у истраживању, процесуирању и пресуђивању за злочин у Сребреници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)