УПОЗОРЕЊЕ - ЛАБОРАТОРИЈЕ ВАС ВАРАЈУ: Без овлашћења раде антигенске тестове на корона вирус - Ево како да знате која има право

Novosti online

22. 07. 2021. у 20:45

САНИТАРНИ инспектори установили су да су поједине приватне лабораторије без овлашћења радиле антигенске тестове на вирус корона, за којима влада помама због летовања, њима је забрањен рад, али оно што је остало главно питање јесте како да грађани знају да ли лабораторија има овлашћење или не.

УПОЗОРЕЊЕ - ЛАБОРАТОРИЈЕ ВАС ВАРАЈУ: Без овлашћења раде антигенске тестове на корона вирус - Ево како да знате која има право

AP photo

Довољно је, наиме, само да обрате пажњу на једну ствар, да би били сигурни да је њихов тест валидан.

Како је речено у Министарству здравља, антигенска тестирања могу да раде искључиво микробиолошке лабораторије, али не могу биохемијске.

Зато је битно да свако ко жели да се тестира у некој лабораторија обавезна пита да ли је микробиолошка, а то би требало да буде и истакнуто код назива установе.

- У складу са Изменама и допунама Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести цовид 19, које су у примени од 16. децембра 2020. године, детекцију САРС-ЦоВ-2 антигена ( Аг) у узорцима назофарингеалног бриса могу вршити све микробиолошке лабораторије у јавној и приватној својини - подсећају у у Министарству здравља и додају:

- Како је свака приватна пракса у обавези да истакне пословно име и седиште (према решењу здравственог инспектора), грађани такву лабораторију могу препознати према истакнутом називу. Уколико се ради о биохемијској лабораторији, иста није овлашћена за ова тестирања.

Такође, у складу са Изменама и допунама Уредбе, све микробиолошке лабораторије, као и поликлинике које у садржају рада имају и област микробиологије, овлашћене су за вршење детекције САРС-ЦоВ-2 антигена ( Аг), уз обавезу да о броју узетих узорака и позитивним налазима, дневно извештавају надлежни завод за јавно здравље.

- Проверу регистрације грађани могу извршити и у регистру Агенције за привредне регистре и у здравственој инспекцији а телефон дежурног здравственог инспектора је 011/311-7424 - кажу у надлежном министарству.

Здравствени инспектори су током контроле од 5. до 9. јула утврдили да антигенске тестове обављају и многе лабораторије и здравствене установе које за то нису овлашћене, због чега им је изречена забрана обављања тестирања, а поднете су и прекршајне пријаве.

Надзор је обављен од 5. маја до 23. јуна у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Утврђено је у 11 установа у Београду да се антигенски тестови раде у једној поликлиници, која није регистрована за област микробиологије, затим у специјалистичкој лекарској ординацији чија је област пнеумофтизологија, у шест биохемијских лабораторија, те у три амбуланте за здравствену негу.

Антигенски тестови постали су и те како популарни откако је Грчка дозволила грађанима Србије улазак у њихову земљу са негативним антигенским тестом. Уколико тест није валидан, односно није га урадила овлашћена лабораторија, између осталог, то може да поквари летовање.

Да до тога не би дошло обратите пажњу да ли је лабораторија микробиолошка или не, као и овде СПИСАК свих референтних установа које имају овлашћење за ову врсту тестирања.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)