ЗНАЛИ ЗА САВАНА, ЋУТАЛИ ЗБОГ УГЛЕДА ПЕТНИЦЕ: Колеге уздржане, а мештани родних Горњих Лесковица у чуду

М. Марковић - Б. Пузовић

26. 06. 2021. у 09:31

НЕ СТИШАВА се афера која је потресла Петницу, истраживачку станицу, али и српску јавност суочену са језивим исповестима полазница ове угледне научне институције.

ЗНАЛИ ЗА САВАНА, ЋУТАЛИ ЗБОГ УГЛЕДА ПЕТНИЦЕ: Колеге уздржане, а мештани родних Горњих Лесковица у чуду

Фото: Д. Миловановић/Депоситпхотос

Сведочења која су осванула на новинским ступцима покренула су Основно јавно тужилаштво у Ваљеву да наложи истрагу о могућем сексуалном злостављању, односно, истинитости навода у изјавама девојака изнетих у медијима.

Како "Новости" незванично сазнају инспектори су саслушали део руководства Петнице: претходног и актуелног директора Вигора Мајића и Николу Божића, као и дугогодишњег радника ове куће Бранислава Савића, редактора и уредника часописа "Петничке свеске", за кога девојке тврде да их је опијао, терао да се скидају и тада их фотографисао.

- Истрага је, уз консултације са вишим тужиоцем Драганом Марковићем, покренута када смо прочитали текстове у новинама о овом догађају - потврдио је, за наш лист, Владимир Давидовић, заменик тужиоца ОЈТ у Ваљеву. - Полицији је наложено да обави потребне провере, прикупи обавештења и информације од потенцијалних жртава, као и оних који могу бити осумњичени у овом случају. Тек после тога, обавестићемо јавност о чињеницама до којих смо дошли.

Давидовић још каже да до сада није било сазнања о овом немилом догађају, чак ни наговештаја.

Фото Архива ВН

Горрња Лесковица

- Нико никад није ништа до сада пријавио, ми смо истрагу покренули по службениој дужности у дану када су текстови осванули у новинама - казао је тужилац.

Док се полако расплиће ова ужасна прича од које не одустају злостављане девојке, оптужујући Савића, у селу где је рођен и где му живе отац и брат, у Горњим Лесковицама, мештани су у шоку и неверици. "Новостима" су испричали делић судбине ове породице "која има тог врло школованог сина који је радио у Петници.

- Отац Драган, стар и слабо покретан, има само тог Бранислава и Борислава, жена му је одавно умрла. Кад је Брана добио посао одрекао се читаве имовине овде у селу, и све поклонио брату. Нисмо га дуго видели, можда јесу ови људи у сеоској продавници, а од неки дан не виђамо ни Бору.

Говоре нам да је Саван, како зову комшију и рођака Бранислава Савића (тако су га звале и колеге) о коме слушају и гледају страшне приче, био давно ожењен девојком коју је заволео током студија. Знају да има с њом ћерку и да је редовно, док је био запослен, испуњавао своје родитељске обавезе. Ћерка му с мајком живи у Суботици.

- У "Петници" је радио до 2017. Тако нам је причао његов брат, онда је добио отказ и налог да се исели из просторије у којој је и радио и живео - преносе мештани сазнања о Савану. - Онда се преселио у Ваљево у некакав станчић. Да ли је изнајмио или су се у "Петници" на њега сажалили па му дали на коришћење, не знамо. Виђали смо га у граду са кесама у рукама. Запуштеног, неподшишаног. Тумара онако, као никуда. Проговори реч, две, па се, као постиђен, изгуби. Овог пролећа је долазио у село, брао коприву...

О времену после отказа и запуштеном животу Бранислава Савића, који је обележен као вишегодишњи сексуални злостављач у истраживачкој станици, јуче су нам понешто испричали и у Петници. Подсетили су на једну сахрану колеге који је преминуо од короне, априла протекле године.

Фото Архива ВН

Бранисалв Савић (у средини)

- Дошао је и Бранислав - бира речи један од запослених. - Тада нам је причао да нема шта да једе. И сад, кад нас је све ово страшно погодило, питамо се јесмо ли могли да му помогнемо, јер је очигледно да је то што је чинио из нама досад непознатог, његовог дубљег проблема. А они који су знали ћутали су да се не нанесе штета и наруши углед куће. И сажаљевали га, па је до половине прошле године он мејловима примао радове полазника семинара. И понешто му је, вероватно, и плаћано за тај рад.

ПОДРШКА И ЗАХТЕВИ ЗА УПРАВУ

ГРУПА анонимних бивших полазника саопштењем је пружила подршку жртвама. Оне су од управе "Петнице" затражиле да: понуди јавно извињење свим жртвама, санкционише све умешане у објављене случајеве насиља, осмисли план активности којима ће се сличне ситуације спречити у будућности, те обезбеди механизме пријављивања насиља који штите жртве.

РЕАГОВАО ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА

ЗАШТИТНИК грађана је покренуо поступке контроле законитости и правилности рада Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Петнице. Од министарства је затражио да га у року од 15 дана извести да ли је до сада било сазнања о пријавама за сексуално злостављање полазница семинара у Петници и на који начин је по њима поступало, наводи се у саопштењу. И Петници је послат исти захтев.

ЗА ДЕЦУ ЈЕ БИО ГЕНИЈЕ ИЗ БРЛОГА, ВЕРОВАЛИ ДА ЈЕ СВЕ ЈАВНА ТАЈНА

НАКОН што је до јавности стигла прича о сексуалном узнемиравању девојчица у Истраживачкој станици Петница, на "Фејсбуку" се појавила групе подршке жртвама које су проговориле о страхотама које су преживеле. И на "Инстаграму" су написане стотине коментара, међу њима и многе личне исповести. Група подршке већ има неколико хиљада пратилаца, а поједине поруке потврђују сведочења девојака да је Бранислав Савић "особењак, чудак са специфичним методама и начином понашања". Један од полазника станице у коментару на друштвеној мрежи описује га као генија науке који живи у брлогу и свакодневно пије: "Био сам клинац, али ми ни онда није био јасан култ личности око наводног генија науке и живота који живи у брлогу и дере две-три флаше вина дневно. Сада када премотам филм, сетим се махом женских полазница које су ми причале како им је С. објаснио све о животу, одједном се све уклапа. Оно што ми данас није јасно је та количина одраслих (сарадника, а поготово руководилаца семинара) који некако нису видели очигледног грумера и злостављача у својој околини."

Како је случај изашао у јавност, клупко је почело да се одмотава, те на површину излазе искуства и тврдње бивших полазника.

"Толико сам ствари тамо видела својим очима и сазнала из друге руке неке гадости да сам била уверена да је све то јавна тајна", стоји у једном од коментара.

Ово су само неки од коментара на случај у коме се Савић сумњичи да је полазнице позивао у своју канцеларију, у којој је и живео, те да их је напијао, приморавао да се обнаже, а он би их фотографисао. То се понављало и до несвести жртве. А. В.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)