ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Код Варварина пронађени скелети из седмог или осмог века! (ФОТО)

С.Бабовић

25. 06. 2021. у 11:31

ВИШЕ скелета за које се претпоставља да потичу из 7. или 8. века откривени су приликом извођења радова на изградњи Моравског коридора Појате-Прељина у атару села Маскаре код Варварина, сазнају "Новости".

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Код Варварина пронађени скелети из седмог или осмог века! (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

Потез где је су пронађени људски остаци, вероватно пет лица, чија старост тек треба да се прецизније утврди током наредне недеље је заштићен док трају истраживања, која су сада у рукама Завода за заштиту споменика у сарадњи са археолозима Народног музеја Крушевац.

Прецизнија старост пронађених људских остатака биће позната, према незваничним сазнањима "Новости", следеће недеље.

Полазна је претпоставка да су радници наишли на гробље поред већ раније познате ранохришћанске цркве на локалитету Бедем, чији су темељи нађени 2008. године, због чега се претпоставља да су и људски остаци из периода 7. или 8. века.

Иако се у Варварину већ данима говори о проналаску "ћупа злата" за откриће било каквих драгоцености нема потврда.

Археолози су 2008. године пронашли на локалитету Бедем у Маскару остатке петобродне базилике и то истражујући остатке византијске тврђаве из доба цара Јустнијана. Овај верски објекат је дужине 25 и ширине 12 метара. На истом локалитету чије су раније утрвђене димензије 130 са 130 метара, нађени су и трагови старијих цивилизација, а међу најстаријим слојевима су они који датирају из четвртог миленијума п.н.е.

Фото: С. Бабовић

Стручњаци су кроз више пројеката претходних година радили рекогнисцирање терена и заштитна истраживања у склопу пројекта изградње Моравског коридора који ће бити укупне дужине 112 километра, са три деонице Појате-Крушевац (27,83км), Крушевац-Адрани (53,88км), Адрани-Прељина (30,66 км), повезиваће Расински, Рашки и Моравички округ, односно градове Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Варварин, Ћићевац и Крушевац.

Радови на изградњи најмодернијег ауто-пута у Србији интезивирани су на првој деоници где се из правца Појата до Крушевца изводе готово на сваком километру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)