ВАНДАЛИЗАМ У СРПСКОЈ ЦРКВИ У ХРВАТСКОЈ: Дивљаци поразбијали плоче и делове мозаика - Народ у неверици! (ФОТО)

Novosti online

16. 06. 2021. у 17:05

На градилишту готово завршене Цркве Сабора Српских Светитеља у Вргинмосту, у ноћи с недеље на понедељак, непознати вандали дивљачки су поразбијали гранитне плоче и делове мозаика који су било сложени испред храма.

ВАНДАЛИЗАМ У СРПСКОЈ ЦРКВИ У ХРВАТСКОЈ: Дивљаци поразбијали плоче и делове мозаика - Народ у неверици! (ФОТО)

Фото: Printscreen

Догађај је у доброј мери узнемирио становнике општине Гвозд, посебно због тога што последњих година овде није било исказивања националне нетрпељивости нити било каквих догађаја који би на то упућивали.

- Радници који су у понедељак ујутру дошли на градилиште приметили су поразбијане гранитне плоче и о томе су ме обавестили - каже Милан Врга, начелник општине Гвозд. По његовим речима, гранит је пре три дана стигао из Босне и Херцеговине, уредно је оцарињен, па се очекивала његова уградња.

- Овај вандалски чин у доброј мери је успорио радове али и резултирао знатном материјалном штетом. О свему је обавештена полиција, извршен је увиђај па верујем да ће починитељи бити пронађени и кажњени. За дан-два, у Вргинмост стижу стручњаци из фирме у којој је купљен материјал да процене штету - рекао је Милан Врга.

- Згранут сам овим што се догодило у Вргинмосту. Мислио сам да су времена када је уништавана имовина било које цркве далеко иза нас па ме овај догађај прилично забринуо. Пре неколико година заређале су се овакве појаве кроз пљачку и девастацију православних храмова на овом подручју, али је у последње време то престало. Било је крађе алата с градилишта цркви, храм у Пјешчаници био је мета вандала који су почупали све електроинсталације, забележено је неколико крађа црквених звона. Овде је материјална штета велика јер је уништен и део мозаика који је требало да буде уграђен у тло цркве - објашњава протојереј Милан Ристић, парох у Топуском.

О овоме цје говорио и саборски заступник СДСС-а Милорад Пуповац.

- Велика штета и велика срамота. Штета због тога јер је требало времена да тај храм дође до високог нивоа изграђености који укључује и подне плоче, што ће се сада морати да буде одложено. Срамота због тога што сматрам да је у последњих тридесетак година уништавања било превише: како свога, тако и туђега, а уништавање храмова додатна је срамота, како за починитеље, тако и за цело друштво - рекао је Пуповац.

Уз саму цркву, на све стране леже разбацани делови гранитних плоча. Неколико грађана у неверици обилази ово место, ћутке и без икаквог коментара. У Полицијској управи Сисачко - мославачкој кажу да је истрага у току и да ће јавност о свему детаљније бити обавештена када истрага буде завршена.

(Порталновости)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)