ПРОКИЋ КРИВ, АЛИ БЕЗ КАЗНЕ: Факултет драмских уметности оценио да је прекршио етички кодекс, студенти разочарани што нема санкције

А. П.

16. 06. 2021. у 08:00

ПО завршетку поступка пред Етичком комисијом Факултета драмских уметности, Наставно-уметничко-научно веће ФДУ донело је решење којим се утврђује да је професор Ненад Прокић одговоран за повреду Кодекса професионалне етике и правила понашања Универзитета уметности у Београду, а његово понашање оцењено је као неприхватљиво - наводи се у саопштењу Студентског парламента и студенткиње продекана ФДУ Андрее Пјевић, која је ову информацију објавила на свом фејсбук- -профилу.

ПРОКИЋ КРИВ, АЛИ БЕЗ КАЗНЕ: Факултет драмских уметности оценио да је прекршио етички кодекс, студенти разочарани што нема санкције

Професор Ненад Прокић / Фото В. Данилов

Студентски парламент ФДУ у Београду осудио је "неакадемско понашање редовног професора Ненада Прокића према студенткињама" и подсетио да је Етичкој комисији ФДУ стигло пет пријава за сексуално узнемиравање од стране професора драматургије, које се односе на период од 1997. до 2020, али је само један процесуиран, јер се тиче актуелне студенткиње.

Иако је Универзитет уметности установио да је Прокић прекршио етичке норме и правила понашања, Студентски парламент ФДУ у свом саопштењу наводи да су "разочарани што нису изречене никакве санкције". Како се даље наводи, у време прекршаја постојећи правилници нису прописивали такве мере, због чега професор још увек ради на Факултету:

- Очекујемо од Факултета и наставног колектива да у што краћем року направе и примене Правилник којим ће се онемогућити сексуално узнемиравање, уцењивање и било какви облици злостављања, донесу решење којим ће се насилницима јасно ставити до знања да за њих нема места на Факултету.

Када је пре два месеца обелодањено да постоји пет пријава против професора Прокића за сексуално узнемиравање, он је у изјави медијима то демантовао. Казао је да је реч о пријави "због оцене" једне бивше студенткиње којој је "грешком послао фотографије са плаже, али да оне нису непримерене".

Студентски парламент у свом саопштењу пак наводи да у пријавама стоји да је Прокић "слао непримерене фотографије и поруке са сексуалним конотацијама обично пред излазак на дипломски испит на ком је био ментор, упућивао телефонске позиве са предлогом за виђање, позвао студенткињу у стан на вечеру, на ходнику хватао девојке око струка и слично. Такође, у пријавама стоји и да је студенткиње на часовима "додиривао по леђима и затазао им задњи део брусхалтера".

ПРЕТИО ТУЖБОМ?

ТОКОМ поступка пред Етичком комисијом ФДУ, Ненад Прокић је у писменом обраћању Комисији претио да ће у случају било каквих санкција подићи тужбу против Факултета као и појединачне тужбе против свих чланова Етичке комисије - наводи се у саопштењу Студентског парламента. - Након тога, жалбу је проследио свим члановима Катедре драматургије, у виду документа именованог тако да открије идентитет жртве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)