ЛИЧЕ НА СЕЗОНСКУ ПРЕХЛАДУ: Опрез - симптоми индијског соја могу да заварају

Новости онлајн

14. 06. 2021. у 19:02

ГЛАВОБОЉА, бол у грлу и цурење носа су неки од најчешће пријављиваних симптома индијског соја корона вируса у Великој Британији, пише Би-би-си.

ЛИЧЕ НА СЕЗОНСКУ ПРЕХЛАДУ: Опрез - симптоми индијског соја могу да заварају

Фото архива В. Н.

Према истраживању професора Тима Спектора, симптоми инфекције тзв. индијским сојем или делта варијантом вируса наводно се разликују од оних узрокованих досадашњим варијантама коронавируса, а све више оболелих тврди да нису изгубили чуло мириса и укуса и да нису имали повишену телесну температуру, него су осећали симптоме јаче прехладе у смислу цурења из носа, болова у грлу и главобоље.

То су подаци прикупљени на основу истраживања на узорку од више хиљада испитаника који су своје симптоме пријављивали кроз апликацију.

"Немамо добре вести"

- Немамо добре вести, бележимо експоненцијални раст оболелих, посебно на подручју северозападне Енглеске и Шкотске. Већином се ради о младима узраста од 20 до 29 година и нешто старијима узраста од 40 од 49 година. Млађа популација није имунизована или је вакцинисана само једном дозом, чиме се, наравно, не постиже одговарајући имунитет. Смртност је нешто мања него код британског соја, али оно што мора да нас брине јесте и даље тзв. и дуги ковид, дакле Велика Британија дефинитивно има проблем - казао је професор.

Управо те неспецифичне симптоме оболели не приписују вирусу ковид 19, па настављају с уобичајеним животним и друштвеним навикама, одласком на посао и забаве, мислећи како се ради о сезонској прехлади.

Професор апелује на нужност добијања друге дозе вакцине и остајању код куће већ при појави првих симптома у смислу главобоље, грлобоље и цурења из носа.

90% тренутних случајева у Великој Британији наводно је повезано управо с делта варијантом вируса.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)