ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ ПРЕД НАМА: Ево какво нас време очекује данас и наредних 7 дана

Новости онлине

14. 06. 2021. у 15:30

НАЈНОВИЈА временска прогноза коју је објавио метеоролог Ђорђе Ђурић предвиђа нам топло време за следећу недељу, али уз могуће појаве пљускова.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НЕДЕЉУ ПРЕД НАМА: Ево какво нас време очекује данас и наредних 7 дана

Фото: Депоситпхотос

- Пред нама је седмица са топлијим временом, у другој половини седмице температуре око 30°Ц. У недељу је преко Србије са северозапада дошло до брзог премештања хладног фронта, пролазно уз кишу и пљускове. Хладни фронт довео је до продора и адвекције осетно свежије ваздушне масе са северозапада. Како је северозападно од Србије ваздушни притисак повишен, а југоисточно од нас снижен, услед израженог градијента ваздушног притиска дува и веома јак северозападни ветар. У приземљу је дошло до пораста ваздушног притиска, због утицаја Азорског антициклона, док је источно и југоисточно од нас и даље присутан висински циклон, због чега није дошло до потпуне стабилизације времена - написао је метеоролог.

Временска прогноза за недељу пред нама

Ђурић је потом објаснио каква нас временска прогноза чека у недељи пред нама. Он истиче да је утицај поменутог антициклона довео до постепене, али не и потпуне стабилизације времена, јер због утицаја висинског циклона и данас, и поново од среде и четвртка, а нарочито у петак и суботу има услова за локалне пљускове са грмљавином.

- У Србији у понедељак променљиво облачно и релативно свеже за ово доба године. Средином дана и после подне очекује се појава локалних пљускова са грмљавином. Дуваће умерен до јак северозападни ветар, нарочито у Поморављу и на истоку Србије. Максимална температура од 18 до 23°Ц, у Београду до 22°Ц. Од среде се услед пружања гребена антициклона са југозапада западније од нашег подручја, над нашим подручјем очекује адвекција топле ваздушне масе са Медитерана. Уједно се изнад североисточне Европе очекује пространи антициклон, а изнад Црног мора и истока Балканског полуострва присуство висинског циклона - навео је Ђурић.

Он каже да ће у Србији у среду и четвртак бити претежно сунчано и топло, повремено уз умерену облачност. Средином дана и после подне понедге се очекуји јачи развој конвективне облачности и појава пљускова са грмљавином, углавном у источним, југоисточним и у брдско-планинским пределима. Максимална температуре у среду од 25 до 29°Ц, а у четвртак до 30°Ц.

- У петак и у суботу променљиво облачно и нестабилно, повремено са локалним пљусковима и грмљавином. Биће услова и за краткотрајне грмљавинске олује са градом, уз интензивна електрична пражњења. Максимална температура у петак од 27 до 31°Ц, а у суботу мало свежије - закључио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)