КАКВА ЋЕ БИТИ ПИТАЊА НА ПРИЈЕМНОМ ЗА ОСМАКЕ? Министар открива има ли разлога за нервозу и како ће се одвијати настава од 01. септембра

Novosti online

14. 06. 2021. у 08:53

КАДА је реч о полагању пријемног испита крајем јуна, министар Ружић је у Јутарњем програму РТС-а најавио да ће тестови бити лакши, као и да ће бити рефлексија оних образовних садржаја који су преношени у процесу стицања знања у ванредним околностима, као и да ће бити лакши него у неким регуларним условима.

КАКВА ЋЕ БИТИ ПИТАЊА НА ПРИЈЕМНОМ ЗА ОСМАКЕ? Министар открива има ли разлога за нервозу и како ће се одвијати настава од 01. септембра

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Сама структура тестова је таква да ће бити много више него раније оних питања на заокруживање и у том смислу је лакше. Увек је интенција да завршни тестови буду лакши од пробних завршних тестова који су одржани 9. и 10. априла - додао је Ружић.

Апеловао је на родитеље да се не подиже тензија на децу, као и да релаксирано приступе тесту.

- Било је сасвим довољно времена, мислим да нема разлога нити за трему нити за нервозу - нагласио је Ружић.

На питање како се тестови чувају, министар каже да је степен безбедности на највишем могућем нивоу.

- Ми смо дигитализовали у великој мери још више тај процес, децентрализовали смо скенирање и прегледање самих тестова на седам пунктова у централној Срији и један пункт на територији КиМ - објаснио је Ружић.

Указао је да су сви тестови већ запаковани и спремни, као и да сваки има своју шифру.

- До дистрибуције се чувају у надлежном Заводу. Доћи ће можда до неких малих померања у односу на бројно стање саме деце због неких премештаја, али не очекујем било какве проблеме - рекао је министар.

"Свака злоупотреба биће најстроже кажњена"

Истакао је да одговорност носе директори.

- Наравно и они наставници из тих школа који буду задужени за контролу спровођења самог теста. У оним школама где је мање од 50 ученика могуће да се организују тестови и у свечаној сали или фискултурној, где их има више по учионици ће бити 12 ученика са два контролора - рекао је Ружић.

- Свако онај ко помисли да под мантром 'људски фактор је заказао' покуша да злоупотреби ту чињеницу да долази у додир у неко кратко време са тестом свакако ће бити процесуиран и најстроже кажњен. Ако је то некоме то пало на памет, ја поручујем да им не пада на памет - нагласио је Ружић.

Објаснио је тестове чува полиција, као и да ће 24 сата пред само полагање 23. јуна бити допремљени на пунктове.

Настава од 01. септембра

Одговарајући на питање да ли се сада размишља о томе како ће се одвијати наредна школска година од септембра, Ружић каже да је систем спреман да сада пређе на нормалан режим рада.

- Наравно да би било много лакше свима да се врате на фабричка подешавања. Искрено се надам да ће ова свеобухватна имунизација допринети, као што и доприноси, да уђемо у један здравији, нормалнији амбијент и да ћемо од 1. септембра моћи да рачунамо да ћемо по редовном режиму кренути нову школску годину - рекао је Ружић.

Нагласио је да важно да ниједан школски дан није пропуштен и да је образовни процес није био заустављен иако је био угрожен.

- Уколико је било мањкавости, а јесте, што је природно, мислим да су оне надокнадиве - додао је министар.

На питање шта ће бити одлучујући фактор за одлуку да ли ће се ђаци вратити у школе, министар каже да као и до сада све одлуке се доносе у складу са препорукама Кризног штаба.

- Видећемо каква буде епидемиолошка ситуација, ми увек поштујемо оно што здравствени део Кризног штаба препоручи, то су заиста људи референтни за тај сегмент. Надам се да по свим овим бројкама и показатељима и по броју оних који су вакцинисани, можемо очекивати и надати се да ће то бити нормалан режим рада - закључио је Ружић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)