НАЈВЕЋЕ ДИЛЕМЕ У ВЕЗИ ВАКЦИНАЦИЈЕ ТИНЕЈЏЕРА: Стручњаци одговорили на питања која муче многе

Novosti online

13. 06. 2021. у 19:39

О ДУГООЧЕКИВАНОЈ вакцинацији млађих тинејџера у последње време све се више говори и пише у медијима, а како су из Агенције за лекове у Србији потврдили, стекли су се сви законски услови и стручни критеријуми који се тичу безбедности и ефикасности Фајзер-Бионтек вакцине, те се она може користити код популације узраста од 12 до 15 година. Међутим, сада се намеће питање колико су људи у нашој земљи спремни да своје дете пошаљу на имунизацију, те како ће изгледати целокупна процедура, и какве симптоме деца могу да очекују.

НАЈВЕЋЕ ДИЛЕМЕ У ВЕЗИ ВАКЦИНАЦИЈЕ ТИНЕЈЏЕРА: Стручњаци одговорили на питања која муче многе

Фото Танјуг

Наиме, Европска комисија за лекове одобрила је почетком јуна употребу вакцине Фајзер-Бионтек против короне код адолесцената узраста од 12 година, и створила тако услове за масовнију и успешнију имунизацију против пандемије, након што је до сличног одобрења дошло и у Сједињеним Америчким Државама и Канади.

Многе европске земље већ су одредиле датуме када ће са процесом вакцинације најмлађе одобрене групе почети, па је тако Француска одредила 15. јун као дан почетка, док ће Немачка почети нешто раније, односно 7. јуна, истог датума када и Пољска.

Не зна се тачан датум почетка у Србији

Када је о Србији реч, тачног датума још нема, међутим, охрабрује чињеница да се са самим процедурама увелико почело, а оне подразумевају кораке које ће предузети републичке стручне комисије, одговарајућа тела и институције, односно Батут, који ће морати да уреде све око примене вакцине и да дефинишу све потребне параметре.

Како је за медије објаснио магистар фармације Павле Зелић из Агенције за медицинска средства и лекове Србије, уз максимално поштовање свих највиших стандарда у регулаторној пракси, и наша земље је одобрила примену цепива Фајзер-Бионтек за млађе тинејџере, која ускоро треба да почне са реализацијом.

- Посматрали смо податке клиничких испитивања других земаља обављених на овој популацији, те је донета одлука, на основу позитивног мишљења Комисије за хумане лекове, која је јуче заседала, и Агенција је одобрила примену вакцине на овој популацији - истакао је Зелић.

"Значајан корак ка колективном имунитету"

Како објашњава епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању Слађан Станковић вакцинација деце је јако добра одлука и свакако је треба искористити ради што већег колективног имунитета.

- Ово је, по мом мишљењу, јако добра одлука, и свакако је треба искористити и што више вакцинисати тај део популације, јер је то значајан корак ка колективном имунитету, који треба да створимо пре доласка јесени, као и да бисмо спречили нове мутације вируса корона - објаснио је Станковић.

На питање зашто је баш овај део млађе популације изабран да буде вакцинисан, а не и деца млађе доби од 12 година, наш саговорник објашњава да је то зато што су до сада више забележени случајеви ковида у средњим, него у основним школама.

- Популација од 12 до 15 година је, рекао бих, критичнија, па смо и ми у Пчињском округу бележили много мање случајева у основним школама, док их је у средњим и те како било, док је у вртићима био забележен тек по који случај, па се изводи закључак да је ова одлука најисправнија - рекао је Станковић.

"Ми смо сумњичави, за разлику од Запада"

О томе на какав ће одзив наићи вакцинација млађих тинејџера, Станковић није сасвим оптимистичан, и каже да је то велики знак питања.

- Све је ово за нас ново, тек креће, не зна се ни када тачно, али ми у Пчињском округу смо до краја маја имали 30 одсто вакцинисаних, и надамо се да ће до половине јула та бројка достићи 50 одсто, тако да није све изгубљено. Ипак, треба имати на уму и то да смо ми у Србији јако сумњичав народ, и да на све гледамо као на заверу. Ту велики утицај има и интернет на ком може свашта да се прочита. За разлику од нас, на Западу су схватили значај вакцинације, имају свест о томе, и код њих ће то свакако лакше да тече - наводи Станковић.

Какве симптоме могу да очекују деца након вакцинације?

Оно што је неизбежно питање јесте и то да ли ће се код деце јављати неки озбиљнији симптоми након примљеног цепива него што је то случај када је старија популација у питању. Како епидемиолог Станковић говори, нема разлога за страх.

- Ја сам лично примио Фајзер вакцину, и као и код мене, и остали људи су имали једино бол у руци, односно на месту где су примили вакцину и поспаност. Уколико имамо у виду да су млађи имали слабије симптоме од старијих и када се заразе короном, не верујем ни да ће када је вакцинација у питању бити другачија ситуација - додаје Станковић и закључује да чим је Агенција за лекове Србије препоручила вакцинисање деце, онда је то сигурно и најпаметнија одлука коју треба испоштовати, те да нема места за икакву сумњу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)