ИНДИЈСКИ СОЈ ВЕЋ НА ГРАНИЦИ: Др Радмило Петровић сматра да је 50 одсто вакцинисаних мало за колективни имунитет

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

03. 06. 2021. у 09:34

ИНДИЈСКИ сој короне, који је до сада регистрован у више од 60 земаља, за који се сумња да може да пробије имунитет стечен вакцинацијом или природним путем, "стеже обруч" и око Србије. У среду је ова варијанта короне потврђена у Хрватској, пре пет дана у Мађарској, а раније и у Аустрији и Словенији.

ИНДИЈСКИ СОЈ ВЕЋ НА ГРАНИЦИ: Др Радмило Петровић сматра да је 50 одсто вакцинисаних мало за колективни имунитет

Фото Танјуг

Епидемиолог др Радмило Петровић за "Новости" каже да је врло вероватно индијски сој стигао и код нас, иако у лабораторији званично још није детектован. Уз добар, али још недовољан одзив на имунизацију, и све релаксираније противепидемиске мере, то је за др Петровића аргумент на основу којег тврди да "победа над ковидом 19 још није чак ни на видику".

Индијски сој је, према речима нашег саговорника, антигено измењен, и вероватно може да изазове оболевање и заштићених.

- То свакако може да се очекује, али у једноцифреном проценту, а можда и код свега два-три одсто вакцинисаних и оних који су прележали ову заразну болест - каже др Петровић. - Више ме брине то што су сви пожурили са опуштањем. Вирус је мало посустао, али то не значи да треба да "олабавимо" потпуно. Код нас је допуштање активности у затвореном: конгреса, биоскопа, семинара, по мом мишљењу било оно што је превагнуло да кажем да је превише попуштања мера. Са тим је требало сачекати, без обзира на то што смо сви одавно и уморни од ове атмосфере и нестрпљиви.

Циљ који је постављен - да до 21. јуна достигнемо 50 одсто вакцинисаних у популацији одраслих бар једном дозом, по мишљењу др Петровића, ипак, није бедем који може да заустави вирус.

- Многи лицитирају са процентима: 40, па 55, па 70, а из искуства у сузбијању ранијих епидемија дифтерије, великог кашља и других, знам да треба да буде 80 одсто вакцинисаних да би се зараза ставила под контролу - објашњава др Петровић. - Ми не знамо да ли је асимптоматски прележаном инфекцијом имунитет стекло 10 или можда 25 одсто и зато је тешко одредити границу после које епидемију стављамо под контролу.

Фото Printskrin

Тај бедем свакако немамо када је вакцинисан сваки други одрасли, уверен је др Петровић. Поготово не ако је тек "напола заштићен" само једном дозом.

- Не само што није довољно да се вакцинише 50 одсто одраслих, него се проценат имунизованих мора рачунати укључујући и децу - објашњава наш саговорник.

ИМУНИТЕТ МОРА ДА СЕ ОДРЖАВА

ИМУНИТЕТ ће, упозорава др Петровић, морати да се одржава:

- Цео свет сада жури да брзо постигнемо колективни имунитет, а мање смо усредсређени на чињеницу да без његовог одржавања ревакциналним дозама нема говора о гашењу пандемије. И за време морбила и вариоле вере радила се ревакцинација са једном или више доза, у различитим временским размацима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)