ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ХАОС: Биће пљускова и грмљавине, ево како ће бити у јуну

Novosti online

30. 05. 2021. у 17:23

НАРЕДНИХ дана у Србији под утицајем висинског циклона релативно свеже и променљиво са пљусковима и грмљавином, на вишим планинама и са снегом.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ХАОС: Биће пљускова и грмљавине, ево како ће бити у јуну

Фото: А. Стевановић/Танјуг

Како је најавио метеоролог Ђорђе Ђурић, у другој половиони следеће седмице стабилније и знатно топлије. У првој половини јуна без врућина и веома високих температура

Данашњи дан протиче у знаку променљиво облачног времена, понегде са кишом и пљусковима, док је на Копаонику провејавао и снег. У Војводини је пре подне било претежно сунчано.

Србија ће наредних дана бити под утицајем висинског циклона, тако да ће и даље бити доста облачности, а са севера и северозапада ће струјати свежа ваздушна маса. Са севера и североситока ће нам и стизати облачни системи са падавинама. Центар овог висинског циклона током понедељка и уторка налазиће се над Србијом и тада се и очекује највећа количина падавина, док би се средином седмице овај центар померио на југоисток према Турској, док би се у приземљу центар циклона налазио изнад области Црног мора, најавио је Ђурић.

Фото: Принтскрин

 

У Србији у понедељак умерено до претежно облачно и релативно свеже за ово доба године са кишом, пљусковима и грмљавином. Понегде се очекују и обилније падавине, док ће на вишим планинама падати снег. Дуваће умерен до појачан северозападни ветар, на истоку Србије и јак. Минимална температура од 8 до 12°Ц, у Београду 11°Ц, а максимална дневна од 16 до 20°Ц, у Београду до 17°Ц, наводи метеоролог.

На северу Србије у уторак променљиво облачно и углавном суво, у Војводини и сунчано. У осталим пределима променљиво облачно са кишом и пљусковима и грмљавином. Максимална температура од 16 до 20°Ц, у Београду до 19°Ц.

У среду смена сунчаних и облачних интервала и тек понегде ређа појава пљускова са грмљавином, углавном на југоистоку Србије и у брдско-планинским пределима. Максимална температура од 20 до 24°Ц, у Београду до 22°Ц, тврди Ђурић.

У другој половини следеће седмице очекује се нешто више ваздушни притисак, па ће и време бити знатно стабилније, али и сунчаније и топлије.

У четвртак, петак и суботу биће сунчано и топло. Макисмална температура у четвртак и петак од 23 до 27°Ц, у суботу понегде и до 29°Ц. Наредних дана дуваће и појачан северозападни ветар, истиче наш метеоролог.

Око 6-7. јуна очекује се пролазно наоблачење, понегде са кишом и пљусковима са грмљавином, а максимална температура биће у паду за око 5 степени.

Према тренутним прорачунима, у наредних 10 до 15 дана време ће и даље бити променљиво, а не очекују се ни веома високе температуре и оне неће достизати и прелазити 30°Ц.

Ако изузмемо последњи дан маја и први дан јуна када ће максимална температура бити нижа за 7 степени од просечне, у наставку прве декаде дуна максимална температура у Србији и у Београду биће углавном у складу са календаром. Иначе, просечна максимална температура за прву декаду јуна је од 24 до 27°Ц, у Београду око 26°Ц, закључио је Ђурић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)