ПОБУНА ЗБОГ КАМЕНОЛОМА: Житељи параћинских села Плана и Лешје протестовали испред новог рудника у комшилуку

З. РАШИЋ

12. 05. 2021. у 18:22

ПРОТЕСТ житеља села Плана и Лешје код Параћина, испред новог површинског копа за експлоатацију кречњака на падинама Бабе - чији је инвеститор "Крушевац пут" - протекао је уз два инцидента.

ПОБУНА ЗБОГ  КАМЕНОЛОМА: Житељи параћинских села Плана и Лешје протестовали испред новог рудника у комшилуку

Фото З. Рашић

Најпре је један од присутних бурно реаговао на долазак Александра Јовановића из организације "Одбранимо реке Старе планине", којег су организатори позвали да буде гост, па је интервенисала и полиција. На крају, буре је било и када Јовановићу није омогућено да се обрати присутнима...

Активисти удружења "Одбранимо планину Бабу, Плану и Лешје" су, ипак, успели да понове захтев надлежним институцијама да зауставе, како тврде, незакониту експлоатацију кречњака у овом каменолому и пролазак до 40 шлепера дневно са млевеним каменом, што им уништава локални пут. Драган Ристић, Бобан Момировић и остали говорници су поновили тврдње да се нелегална минирања обављају свака два-три дана, да је ово трећи рудник на планини - знатно већег капацитета од претходна два - па ће околна села, па и манастир у Лешју, остати без воде...

- Ми протестујемо, а каменолом ради јер овде влада закон силе, а не сила закона.

Фото З. Рашић

Инвеститор има сагласност Министарства заштите животне средине, али то је условно јер је претходно потребно урадити нови пут, нови мост и донети План детаљне регулације, што је немогуће јер Просторни план Параћина на овом подручју не предвиђа рудник, већ терене за спорт и рекреацију - наглашава Ристић из удружења "Одбранимо планину Бабу".

ПЛАН

ПАРАЋИНСКА Скупштина је 29. децембра прошле године донела одлуку о изради Плана детаљне регулације, али већ израђени предлог тог акта до јуче није био прослеђен одборницима... Између осталог, Планом ће се дефинисати правила и услови изградње, уређења и коришћења земљишта, те заштите животне средине, уз "капацитет потребне комуналне инфраструктуре".

Бобан Момировић подсећа да је Републичка инспекција за заштиту животне средине, до испуњавања прописаних услова, забранила експлоатацију, што подразумева и припрему терена, те бушење, минирање, транспорт... Каже постоји само одобрење Министарства рударства и енергетике које, у тачки 6, прецизира да је "Крушевац пут" пре почетка коришћења дужан да прибави употребну дозволу.

Са друге стране, технички директор поменуте фирме Весна Лазаревић је раније изјавила да имају све дозволе, да су тренутно у истражним радовима и да још нису ни почели експлоатацију, али ће испоштовати све еколошке мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)