СРПСКИ ВОЈНИЦИ УМРЛИ У ХОЛАНДИЈИ: Манифестација "Музеји за 10" и Европска ноћ музеја у Народном музеју у Крушевцу

С.Б.

11. 05. 2021. у 20:33

ИЗЛОЖБЕНИ простори Народног музеја у Крушевцу биће отворени у оквиру манифестација Музеји за 10 и 17. Европска ноћ музеја 15. маја од осам до 22 сата.

СРПСКИ ВОЈНИЦИ УМРЛИ У ХОЛАНДИЈИ: Манифестација Музеји за 10 и Европска ноћ музеја у Народном музеју у Крушевцу

Фото: Амбасада Србије, Хаг

У централној згради музеја могуће је поред сталне поставке погледати изложбу “Српски војници умрли у Холандији 1917-1919 аутора Ане Јелић и Ненада Карамијалковића, који представља сведочанство о нашим војницима који су преминули од шпанског грипа 1919. године и сахрањени су на холандском тлу, док ће дан раније бити промовисана истоимена документарна књига из 2018. године, Татјане Вендриг, Фабија Вендрига и Џона М. Стинена.

- На споменику на Реформаторском гробљу у Гардерену исписана су имена 29 српских војника умрлих у том месту, док је 21 војник преминуо у Најмегену и њих 14 у Енсхедеу - напомињу у крушевачком музеју.

- Сплетом различитих околности, посмртни остаци су 1938. године у договору са Владом Краљевине Југославије пребачени у маузолеј у Јиндриховицама у Чешкој, где се и данас налазе. Изложбом су обухваћени и осврти на околности које су претходиле избијању Првог светског рата, рад хуманитарних организација, као и осврт на злочине чије су жртве ратни заробљеници.

У Уметничкој галерији посетиоци могу погледати изложбу фотографија и графика Бранимира Карановића, док је у Кући Симића осим сталне поставке и изложба “Више од игре-дечје игре некад и сад”.

У Народном музеју подсећају да је због још увек актуеле епидемиолошке ситуације, у изложбеним просторима неопходно ношење заштитне маске и поштовање физичке дистанце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)