ЗАКОН О СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА: Одлуком посланика Скупштине Војводине у Новом Саду усвојен акт о обнови културно-историјског наслеђа

Ј. СИМИЋ

23. 04. 2021. у 06:21

СКУПШТИНА АП Војводине биће предлагач закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, а тај предлог у републичком парламенту образложиће Игор Мировић, председник Покрајинске владе, одлучили су у четвртак посланици покрајинског парламента на седници у Новом Саду.

ЗАКОН О СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА: Одлуком посланика Скупштине Војводине у Новом Саду усвојен акт о обнови културно-историјског наслеђа

Фото С. Бојић

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор подсетио је да је сличан закон донет пре 30 година, али да је потребно донети нови да би се омогућило инвестирање са више нивоа власти, од Републике, покрајине, до локалних самоуправа, као и коришћење фондова ЕУ.

У свом излагању, покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић казала је да новим текстом закона треба да се обезбеди квалитетнији оквир за обнову и развој Сремских Карловаца.

Посланици владајуће већине окупљене око СНС, као и део опозиције укључујући СРС са Ђурађем Јакшићем на челу, подржали су овај предлог, док је Александар Оџић из коалиције коју предводи ЛСВ поставио питање - зашто се говори искључиво о улагању у Сремске Карловце "када је то могла да буде тврђава у Бачу, Петроварадинска тврђава или нешто у Сомбору?".

Закон ће садржати план обнове културно-историјског наслеђа овог града, који због своје богате историје и чињенице да је био центар српске писмености и духовности носи и име Српски Сион. Карловце красе и архитектонски бисери попут здања Карловачке гимназије, Магистрата у којем је 1848. године проглашена Српска Војводина, Богословија и седиште Сремске епархије, и куће у којима су живели Бранко Радичевић, Вук Караџић и други великани тог времена.

НАЈБОЉЕ ИЗ РАВНИЦЕ

НА седници је усвојен и нови изглед знака "Најбоље из Војводине", који ће убудуће носити најквалитетнији и најаутентичнији производи из ове покрајине. Знак садржи натпис на ћирилици и енглеском језику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)