КАТАМАРАН ЧИСТИ САВУ И ДУНАВ: Студенти Машинског факултета раде протип брода

Б.Б.

06. 04. 2021. у 12:13

СТУДЕНТИ Катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду, завршили су пројекат катамарана чија је намена прикупљање смећа и другог отпада у Сави и Дунаву.

КАТАМАРАН ЧИСТИ САВУ И ДУНАВ: Студенти Машинског факултета раде протип брода

машински факултет

У току је израда прототипа брода. Основа пловила је труп брода "Сава 1", који се већ успешно показао на такмичењу у Сен Тропеу. Од 32 тима, брод наше екипе "Confluence Belgrade", је заузео четврто место у лакој категорији и шесто у издржљивости.

Окупљени у пројекту "Сава еко", будући инжењери бродгордање су конструисали катамаран на соларни погон, чија је намена прикупљање смећа и другог отпада на воденим површинама и приобаљу.

- Знамо у каквом су стању наше реке, па смо решили да понудимо решење - објашњава Петар Караџић, члан тима. - Између два брода треба да буде корпа која ће скупљати отпад са река и других водених површина. Брод има електромотор, управља се даљински. Камере су на крми, а преко видео-линка са обале, пратимо шта се дешава. Електромотор ће се напајати из соларне енергије, користећи соларне панеле.

Студенти су завршили труп брода, а следи фаза израде укрућења и повезивање. План је да се пловило заврши до лета и порине на Сави, а крајњи циљ је комерцијализација пројекта. Протип ће бити димензија 2,54 пута 1,48 метара. Брод ће имати и батерију која ће служити као складиште и резерва енергије када нема Сунца.

Пројекат "Сава Еко" је добра прилика за будуће бродограђевне инжењере да стекну искуство у пројектовању и изради бродова с погоном на соларни погон, али је то и финансијски веома захтеван задатак. Пројектовање оваквог брода захтева и шире знање из електронике, која се не обрађује на основним, нити на мастер студијама на Машинском факултету, у тим су укључене и колеге из тима "Лаб24" са Електротехничког факултета у Београду.

У будућности тим планира израду великог пловила димензија 6 пута 2,5 метара, који би био директно управљан од стране пилота. Такав подухват свакако доноси веће пројектантске изазове, као и финансијске, али ови млади инжењери су спремни да заједно са својим професорима остваре и тај циљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)