ХРАСТ ПРЕЖИВЕО ДО ЈЕСЕНИ: Народном иницијативом, уз подршку СО, прекинута сеча Полојске шуме у Бачкој Паланци

З. Рајић

30. 03. 2021. у 06:21

ГРАЂАНСКИ протест и народна иницијатива, коју је подржала већина одборника, продужили су живот храсту лужњаку у Полојској шуми у Бачкој Паланци, јер је локални парламент, на предлог Удружење за очување животне средине "Аквила БП", изгласао Декларацију о забрани сече аутохтоних врста дрвећа у Парку природе "Тиквара" и приобаљу Дунава.

ХРАСТ ПРЕЖИВЕО ДО ЈЕСЕНИ: Народном иницијативом, уз подршку СО, прекинута сеча Полојске шуме у Бачкој Паланци

Фото Аквила

"Војводина шуме" су планирале да се "сеча обнове" столетних стабала, на 9,11 хектара, обави до 31. марта, али је протестима, које је организовала "Аквила БП", посао прекинут на самом почетку, 11. фебруара.

ПОТПИСИ Против сече 4.500 грађана, Фото Аквила

- Изгубили смо сезону за сечу, и обнова је успорена, али очекујемо да се ставови искристалишу до јесени, када би требало да уђемо у захват. Декларација је усвојена, али она не значи да је сеча заустављена. Предвиђено је да СО формира стручну радну групу, која би до 9. априла требало да изведе одређене закључке. Сигуран сам да струка ништа ново и епохално неће утврдити, али видећемо - рекао је, за "Новости", Марко Маринковић извршни директор за шумарство, екологију и развој у ЈП "Војводина шуме".

ИСЕЧЕНА СТАБЛА ЗА ДОНАЦИЈЕ

ЧАВИЋ је изнео да је, у договору с представницима "Аквиле БП", омогућено да шумари извуку стабла која су у фебруару посекли у Полојској шуми. Станислава Станковић из "Аквиле БП" каже је да је то допуштено уз услов да се новац од продаје посечених стабала преусмери за лечење деце. Директор Маринковић је додао да "Војводина шуме" иначе уплаћује донације за болесну децу.

Марко Маринковић, Фото М. М.

Радна група, како је објаснио председник СО Милан Чавић, биће формирана на основу Одлуке о газдовању шумама у Бачкој Паланци, за шта су, као и за декларацију, гласала 32 од укупно 41 одборника. Они су уважили 4.500 потписа (што је 8 одсто бирача у општини), којима је подржана народна иницијатива за забрану сече изворног, дугоживећег и неклонског дрвећа.

- Радну групу ће чинити представници општине, "Војводина шума", Института за низијско шумарство, Покрајинског завода за заштиту животне средине, Шумарског факултета, ПМФ - Департмана за биологију и екологију и удружења "Аквила" - каже Чавић.

Као главни аргумент против сече храста лужњака, активисти "Аквиле БП" истакли су да је Полојска шума станиште строго заштићених врста. Они нису прихватили да се у шуми оставе једна већа и две мање групе лужњака од посебног значаја за биодиверзитет, а исеку сва остала стабла, стара 117 година, која су, како напомињу у "Војводина шумама", пред сушењем и одумирањем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)