ВЛАСТ НЕ СЕДИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Александар Пајић - Проблем аерозагађења који траје пет деценија се не може решити за пет дана

В.М.

12. 03. 2021. у 14:31

ПРОБЛЕМ аерозагађења који траје већ пет деценија, не може бити решен за пет дана, каже др Александар Пајић, после негодовања дела суграђана због аерозагађености.

ВЛАСТ НЕ СЕДИ СКРШТЕНИХ РУКУ: Александар Пајић - Проблем аерозагађења који траје пет деценија се не може решити за пет дана

Фото: В. Митрић

Др Пајић истиче да поред његове велике жеље, озбиљног рада и много проблема са којима се сусрео, предузети су и следећ и кораци:

- Објавили смо јавну набавку за мониторинг квалитета ваздуха у нашем граду у износу од преко 4,5 милиона динара, које ће Град из буџета обезбедити за праћење загађења ваздуха; "Еликсир Зорка” као наручилац праћења емисије флуороводоника (HF) у ваздуху сагласан је да Завод за јавно здравље у Шапцу у будуће званично објављује податке о количини овог једињења у нашем граду; Са представницима Савета за екологију и зелену економију града Шапца разговарали смо о предлозима који ће, поред осталог, довести до смањења и спречавања честичног загађења ваздуха у Шапцу; Са инспекцијом за заштиту животне средине започели смо испитивање јавног мњења путем анкете на основу које ће се прикупити веома значајни подаци, а на основу којих ће се дати предлози за смањење честичног загађења на територији града Шапца; Са директором Завода за јавно здравље у Шапцу договорили смо се о ажурности објављених података о квалитету ваздуха, одржавању мерних станица као и о будућим улагањима у квалитет и побољшање уређаја за мерење загађења ваздуха - каже др Пајић.

Пајић подсећа да је, од јануара ове године, смањили смо цену прикључка на гас за 30 одсто за индивидуална ложишта „што ће смањити и загађење ваздуха јер ће се домаћинства уместо на угаљ, грејати на гас“.

- Од самог доласка на власт, поставили смо мобилну аутоматску станицу за контролу квалитета ваздуха на централном градском тргу која мери и ПМ честице -истиче челник града на Сави.-Као што видите, свакодневно сам се бавио темом аерозагађења на озбиљан и студиозан начин. Град Шабац се неће зауставити на томе. Наставићемо преговоре са Министарством за заштиту животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине, инспекцијама, независним институцијама, привредницима. Сматрам да није потребно на било који начин тражити могућност медијског експонирања како бисте себе ставили у први план. И на првом састанку, из најбоље намере, позвао сам ,,Маме Шапчанке” да буду део тима који ће озбиљно радити на решавању проблема аерозагађења на територији нашег града. Замолио бих вас да будете део решења, а не ширења проблема! Најбоља намера ми је да се са широким фронтом подршке изборимо за чист ваздух у наредном периоду.

Др Пајић је замолио све суграђане да буду стрпљиви „јер су за решавање овог вишедеценијског проблема потребни време и воља, а град има јаку вољу да се избори за чист ваздух за све своје суграђане“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)