НОВЕ ЦЕНЕ ОД 1. МАРТА: Локална самоуправа у Лесковцу одобрила поскупљења грејања, канализације и услуга у СРЦ "Дубочица"

И. МИТИЋ

22. 02. 2021. у 06:21

ЛЕСКОВЧАНЕ, од 1. марта, очекује талас поскупљења, а нове цене су најављене за услуге испоруке топлотне енергије, коришћење канализације и улазнице, односно закуп простора у спортско-рекреационом центру (СРЦ) "Дубочица".

НОВЕ ЦЕНЕ ОД 1. МАРТА: Локална самоуправа у Лесковцу одобрила поскупљења грејања, канализације и услуга у СРЦ Дубочица

Фото И. Митић

За грејање стамбеног простора ће убудуће требати девет одсто више новца него сада, односно поскупљење износи готово седам динара по квадрату. Истовремено, нова цена загревања пословног простора је повећана за 4,6 одсто, односно за четири и по динара по квадрату. Конкретно, грејање стана од 50 квадрата ће поскупети за 381, а локала од 25 квадрата за безмало 124 динара, укључујући и порез.

Иначе, цена грејања у Лесковцу није мењана током последих пет година, а надлежни тврде да су енергенти за то време поскупели више пута. Како је образложено, ово је основни разлог због којег је Градско веће одобрило више цене услуга ЈКП "Топлана", из којег поручују да је ова неусклађеност утицала на то да прошлу годину заврше са губитком од 18,3 милиона динара.

БЕСПЛАТНО

ГРАДСКО веће је и ове године социјално угрожене и тешко болесне кориснике услуга лесковачке "Топлане" ослободило обавезе плаћања рачуна. Као и досад, ову погодност могу да користе корисници новчане социјалне помоћи, као и домаћинства која су остварила право на додатак за помоћ и негу другог лица - посредством овдашњег Центра за социјални рад.

- По методологији надлежног министарства, цену грејања би требало повећати и до 20 одсто, док је "Топлана" тражила корекцију за 14 процената. Нисмо прихватили ништа од тога, већ смо се одлучили за разумно решење које ће допринети финансијској ревитализацији предузећа, а притом неће бити велики удар на стандард грађана - истиче градоначелник Горан Цветановић, замерајући челницима поменутог предузећа то што мрежу не шири задовољавајућом брзином.

ПОСТРОЈЕЊЕ Овде настаје топлотна енергија за град на Ветерници, Фото ГУ у Лесковцу

Каже и то да ће, чак и после поскупљења, цене грејања у Лесковцу бити најниже у односу на градове сличне величине.

Накнада за коришћење канализације биће већа за 8,36 одсто - са садашњих 11,87 на 17,81 динар. Цена воде остаје иста, па ће обједињени рачуни лесковачког "Водовода" бити већи за шест динара по кубику, а циљ ове корекције је да се прикупи део средстава неопходних да ово јавно предузеће набави машину за чишћење и одржавање мреже.

"АВАНТУРА ПАРК"

ПО истеку рока од 12 месеци, током којег су сви заинтересовани могли бесплатно да уђу у "Авантура парк", убудуће ће 30 минута биравка у овом атрактивном простору коштати 100 динара. Сат на тениском терену ће се наплаћивати 300, коришћење теретане - 150, а боравак у куглани 200 динара, док ће метар квадратни рекламног простора у и око свих објеката СРЦ бити наплаћиван по 800 динара месечно.

Нове цене су одобрене и СРЦ "Дубочица", тим пре што нису мењане чак деценију и по.

Одрасли ће улазницу на базен плаћати 120, деца од пет до 10 година и пензионери - 80, а за ноћно купање ће се наплаћивати 150 динара. Улаз ће бити бесплатан за децу млађу од пет година, особе са инвалидитетом, студенти са изузетно високим просеком оцена, "вуковце" и реконвалесценте, који ће без надокнаде моћи да користе и остале садржаје "Дубочице".

Одређене су и цене закупа простора у новосаграђеној спортској хали "Партизан". И, сат тренинга ће коштати 3.500, целодневно изнајмљивање 65.000, односно 100.000 динара ако се монтира бина. Организатори утакмица закуп нове хале плаћаће 12.000 динара.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)