БОРБА ПРОТИВ ДЕПОНИЈЕ ЧУВА ЈЕЗЕРО ЋЕЛИЈЕ: Почело чишћење приобаља реке Блаташнице

С. БАБОВИЋ, Д. ЗЕЧЕВИЋ

11. 02. 2021. у 11:07

ПОЧЕЛО је чишћење приобаља реке Блаташнице на територији општине Блаце, одакле се крајем јануара у језеро Ћелије код Крушевца слила велика количина комуналног отпада.

БОРБА ПРОТИВ ДЕПОНИЈЕ ЧУВА ЈЕЗЕРО ЋЕЛИЈЕ: Почело чишћење приобаља реке Блаташнице

Фото:ЈКП Водовод Крушевац

Драматичне фотографије са акумулације које су “Новости” објавиле пре две недеље узнемириле су многе, посебно што је познато да се више од 100.000 људи водом снабдева из овог вештачког језера.

Фото:ЈКП Водовод Крушевац

Екипе ЈКП Водовод и ЈКП Блаце кренуле су са уклањањем дивље депоније са обале Блаташнице на потезу Јанкове клисуре.

- Ово је једна од заједничких акција које се предузимају за заштиту водотокова у сливу језера - наводи Саша Антић, извршни директор за санитарну заштиту акумулације и одрживи развој у крушевачком Водоводу.- Сличну акцију имаћемо и на обалама Расине на територији општине Брус.

Фото:ЈКП Водовод Крушевац

Сузана Вељовић, помоћница председника општине Блаце, подсећа да су Крушевац, Брус и Блаце прошле године потписали споразуме о управљању чврстим комуналним отпадом, као и да се сада улази у потребне процедуре како би се реализовале све договорене активности.

Према речима Ивана Перезановића, помоћника градоначелнице Крушевца за екологију, више потписаних међуопштинских споразума указује на добру сарадњу у овој области.

Фото:ЈКП Водовод Крушевац

 - Следи нам потписивање споразума о изградњи система за пречишћавање отпадних вода на територији Бруса и Блаца, и тај ће споразум бити још један корак више у систему заштите језера – истиче Иван Парезановић.

Како су “Новости” писале, радници ЈКП Воводод и Рибочуварске службе “Расина” су успели да крајем јануара уз помоћ челичне сајле на језеру задрже велике количине комуналног отпада,чиме је сречен продор ка водозахвату и угрожавање регионалног система за водоснабдевање. Из воде је извучено 150 џакова смећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)