ПРВИ КОРАК КА "КУЋИ ЛЕГАТА": Уговор између Града Чачка и Уметничке галерије "Надежда Петровић"

В. ИЛИЋ

29. 12. 2020. у 17:19

ПРВИ КОРАК КА КУЋИ ЛЕГАТА: Уговор између Града Чачка и Уметничке галерије Надежда Петровић

Нова адреса УГ "Надежда Петровић" / Фото Галерија

ЧУВЕНА "Павловића кућа" у центру Чачка, у Господар Јовановој улици бр. 7-9 је предата на коришћење Уметничкој галерији "Надежда Петровић", а уговор о коначном обезбеђивању довољно простора не само за изложбени део, већ и за депо су закључили градоначелник Милун Тодоровић и директор поменуте установе културе Бранко Ћаловић.

- У фонду Галерије се налази око хињаду експоната које смо добили кроз легатске заоставштине, а пред очима јавности нису зато што немаmо где да их прикажемо. Догађа се, тако, да одбијемо или одлажемо одлуку о прихвату легата, иако смо препознали да се ради о важним експонатима који поседују и уметничку, и документарну вредност, чак и за блиски регион - објашњава Ћаловић.

Тренутно, Галерија у овом објекту од готово 300 квадрата користи само три просторије, укупно тек нешто више од десетине - за смештај дела библиотеке и експоната из Легата Божидара Продановића и Збирке цртежа и карикатура Пјера Крижанића. Остали простор заузимају разне организације које су ту привремено смештене. Зграда, иначе, није у пуној функцији и због техничке неопремљености, неадекватних инсталација и унутрашње конфигурације која није подсена за галеријске потребе.

- Уговором је омогућено обједињавање објеката оближње галерије "Рисим" и "Павловића куће", те формирање својеврсне "Куће легата". Тако ће се, после реконструкције, под једним кровом - у заштићеној амбијенталној целини центра Чачка - наћи експонати свих легата у власништву Галерије који ће, коначно, стално бити доступни јавности. Притом, биће довољно места и за додатни изложбени простор, више атељеа на тавану, сaле за семинаре, те мултимедијалне и друге радионице - закључује Ћаловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)