СВЕ ЛОШИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ СРЕДЊОБАНАТСКИХ ОПШТИНА: Заражено око стотину медицинских радника

Б.Грујић

24. 11. 2020. у 13:54

СВЕ ЛОШИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ СРЕДЊОБАНАТСКИХ ОПШТИНА: Заражено око стотину медицинских радника

Фото Д. Миловановић

СИТУАЦИЈА са корона вирусом на подручју пет Средњобанатских општина је све лошија, у Новом Бечеју је проглашена ванредна ситуација, а на подручју града Зрењанина је 1110 активних случајева заражених Цовидом 19 и оно што посрбно забрињава је податак да је само у граду око стотину медицинских радника позитивно.

- Ситуација је изузетно комликована, скоро стотину медецинских радника је тренутно ван система и не могу да помогну - нагласио је градоначелник Зрењанина, Симо Салапура, уз апел суграђанима, појединцима, колективима и посебно млађој популацији да стриктно поштују све прописане и препоручене мере заштите. 


Практично немогуће је у Зрењанину добити прецизну информацију о броју заражених лекара, сестара и осталог медицинског особља, улаз у Општу и Плућну болницу јр забрањен, а на дежурне телефоне се нико не јавља.

КАКО ПОМОЋИ МЕДИЦИНСКИМ РАДНИЦИМА


Учестали апели на стриктно придржавање свих прописаних мера заштите, уз разумевање и стрпљење, основне су и практично једине смернице како помоћи и заштити медицинске раднике, који су итекако важни у борби против разбуктале епидемије корона вируса, а Зрењањин је поред Новог Сада, тренутно најугроженији војвођански град.


Према незваничним информацијама, у зрењанинској болници, у којој је запослено око 1.200 здравствених радника, највише је оболелих од Цовид-а 19, двадесетак запослених је заражено у Домовима здравља, у кијима ради 546 медицинских радника, у служби Хитне помоћи девет медицинара је заражено корона вирусом, а има их и у Плућној болници "др Васа Савић" у Зрењанину, у којој је стално запослено око 80 радника, као и у Специјалној болници за рехабилитацију Русанда у Меленцима, која је у последњих десетак дана, такође  Цовид болница. 


- Чекам на преглед на Инфективном одељењу овде у болници, више од сат времена, у шатору је веома хладно, гризница ме благо тресе - огорчено каже човек средњих година, кога смо кроз болничку ограду упитали за здравље.


 У дворишту зрењанинске Опште болнице, испред два постављена шатора, који су привремене чекаонице, на десетине болесника, који нервозно шеткају и чекају ред када ће их позвати на преглед, а многи од њох, онако за себе, коментаришу како је лекара мало и да се све одвија веома споро.


 - Била сам у Цовид амбуланти рано јутрос, због температуре и малаксалости, урађен ми је брзи тест, који је позитиван и сад чекам преглед овде на инфективном - истиче млађа женска особа из Зрењанина, уз напомену да је у дворишту болнице веома дуго и да је стрпљење издаје.

ХИТНА ПОМОЋ СА 501 ИНТЕРВЕНЦИЈОМ


   Према незваничним подацима запослени у зрењанинској Хитној помоћи, имали су у трећем таласу, од краја октобра месеца, 501 Цоцид интервенцију, када су хитне случајеве, тешко оболелих превозили, од њихових кућа до болнице у Зрењанину, или Плућне болнице и Бање Русанда у Меленцима, као и из зрењанинске болнице на Инфективну клинику Новом Саду.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)