ЛЕПОТА У ОБЈЕКТИВУ: Како је у Лапову настала једина специјализована фото-кућа у читавој Србији

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

12. 11. 2020. у 09:11

ПОЉОПРИВРЕДНЕ објекте породичног домаћинства у Лапову, које је од родитеља наследио пре три године, Божидар Анђелковић (77) из Новог Сада је преуредио у несвакидашњу фото-кућу.

ЛЕПОТА У ОБЈЕКТИВУ: Како је у Лапову настала једина специјализована фото-кућа у читавој Србији

Фото З. Глигоријевић

Онда је, уз подршку овдашње локалне самоуправе и културно-туристичког центра "Стефан Немања" - у чијој галерији је лане организовао и самосталну изложбу - овај несвакидашњи простор отворио за све који су заинтересовани за уметничку фотографију, те њено излагање и промовисање.

- Обезбедио сам светла и интересантне реквизите, имам све услове за снимање, а ту су још атеље за одржавање сликарских радионица и музејску збирку из области фотографије. Ипак, највише сам поносан на то што сам и двориште успео да прилагодим снимању уметничких фотографија. Јер, ове године је овде било тридесетак "фотогеничних" биљака, међу којима су посебну пажњу намерника привлачили бордо-црвени и жути сунцокрети из Холандије - објашњава Анђелковић који је, иначе, дипломирао на Грађевинском факултету у Београду, фотографијом се бави од 1974, а током последње деценије је и члан Фото-клуба "Војводина" из Новог Сада.

Током лета се овде свакодневно радило и оригинални амбијент је многим девојкама заинтересованим за моделинг помогао да сачине атрактивни портфолио. Зато ће Анђелковић ускоро одабрати 120 фотографија које ће догодине, у изложбеном делу фото-куће, заменити садашњу поставку од 55 радова.

- Простор не изнајмљујем и оне који желе да се фотографишу у мојој башти то ништа не кошта, али не плаћам ни моделима које фотографишем. Тако је једна власница бутика са уникатном етно-одећом из Београда довела манекенку да овде сниме сет рекламних фотографија, а долазе и чланови разних фото-клубова - закључује Анђелковић.

ПЕТ САТИ ЗА 900 ПОЗА

ПОТЕНЦИЈАЛНЕ моделе из Београда, Крагујевца и Новог Сада Анђелковић налази посредством "Фејсбука" и каже да је - осим жеље да буду испред објектива - најважније то да имају пријатно лице и да нису намћори.

- Фотографисање девојке из Београда у чак 900 поза је трајало пет сати. То је психолошки "пипав" и дуг посао, али сам упоран - каже аутор, који тренутно припрема изложбу на тему "Тито и ми", а користи предмете са Шабачког вашара и из једног ресторана код Параћина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)