ЈАВНИ ОБЈЕКТИ ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ: Лесковац први од свих градова у Србији систематизовао податке о потрошњи

И.Митић

04. 11. 2020. у 12:42

ЛЕСКОВАЦ је један од само четири града у Србији који су установили енергетски менаџмент и донели енергетски биланс, а први је систематизовао податке о енергетској потрошњи за све објекте јавне намене.

ЈАВНИ ОБЈЕКТИ ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ: Лесковац први од свих градова у Србији систематизовао податке о потрошњи

Фото И. Митић

Град на Ветерници је припремио и трогодишњи Програм енергетске ефикасности, а његов Одбор који се бави овом тематиком је усвојио и енергетски биланс за прошлу годину. Јер, Програм енергетске ефикасности представља стратешки документ јединице локалне самоуправе и полазна је тачка у планирању мера и активности ефикасног коришћења енергије у објектима за чије се функционисање издвајају средства из градског буџета.

На седници Одбора за енергетску ефикасност је, зато, закључено да је за спровођење свих планираних активности неопходно обезбедити готово четири милиона евра - око 900.000 евра из лесковачког буџета, а остатак из трансфера са других нивоа власти. У сваком случају, поменути Програм ће се, после јавне расправе у трајању од 30 дана, наћи на дневном реду овдашње Скупштине.

Град на Ветерници је, иначе, током протекле три године у побољшање енергетске ефикасности објекта јавне намене уложио значајна средства. Из овдашње касе и из других извора финансирања је издвојио више од милион и по евра, а највише је коштала реализација Програма у школама. Подсетимо, тамо су радови подразумевали замену столарије, топлотну изолацију и реконструкцију система грејања, чиме су ови објекти подигли свој енергетски разред за најмање један ниво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)