СПОМЕНИК ШЕВЧЕНКУ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Договор челника Новог Сада Вучевића и украјинског амбасадора Александровича

Ј. СИМИЋ

29. 10. 2020. у 06:47

У НАРЕДНА два месеца у Новом Саду биће постављена биста украјинског песника, сликара и борца за слободу словенских народа Тараса Шевченка - прецизирано је у среду у Новом Саду на пријему који је градоначелник Милош Вучевић приредио за његову екселенцију амбасадора Украјине Олександра Александровича.

СПОМЕНИК ШЕВЧЕНКУ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Договор челника Новог Сада Вучевића и украјинског амбасадора Александровича

Табла са именом Шевченка

Спомен-обележје Тарасу Григоровичу Шевченку (1814-1861) чије књижевно наслеђе се у Украјини сматра темељем новије књижевности те земље, заправо је поклон града Лaвова грађанима Новог Сада и рад је једног од познатих украјинских скулптора. Откривање те бисте, како су се сагласили Вучевић и његов гост, представљаће круну дводеценијске сарадње два града.

Иницијативом за споменик Шевченку бавила се и новосадска власт окупљена око ДС. Тадашњи председник новосадске Скупштине Александар Јовановић (ЛСВ) са сарадницима примио је 2010. године делегацију Лавова и ондашњег украјинског амбасадора Виктора Недопаса. Обе стране, како је тада саопштено, подржале су иницијативу националног савета Украјине о подизању споменика Шевченку у Новом Саду.

Исту иницијативу, али седам година касније и у време владавине СНС, обновили су Амбасада Украјине у Београду и украјинско-русинска заједница у Војводини, а Градска управа града Лавова донела је одлуку да биста буде поклон Новом Саду.

Одлуку о постављању бисте, Савет за културу Скупштине града већином гласова усвојио је марта прошле године. Савет је саопштио да ће бронзана биста, висока 105 центиметара, стајати на постаменту од гранита, висине 200 центиметара и да ће бити постављена на уређеној зеленој површини уз Булевар цара Лазара и Алеју Мике Антића.

Ову иницијативу новосадски одбори опозиционих странака ДСС и СРС оценили су као непримерену и неприхватљиву "јер се Шевченко мање прославио као сликар и књижевник, а више као борац за одвајање Украјине од мајке Русије".

ДВЕ СРПСКЕ УЛИЦЕ У ЛАВОВУ

ПРОТОКОЛ између Новог Сада и Лавова потписан је 1999. године, а 2005. склопљен је споразум о сарадњи. Амбасадор Александрович исказао је у среду задовољство због продубљивања сарадње подсетио и да украјински Лaвов има улицу Вука Караџића и Српску улицу. Једна од новосадских улица у насељу Детелинара већ неколико година носи Шевченково име.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)