РАКЕТЕ ЋУТАЛЕ, ГРАД УНИШТИО, СУДОВИ СЛУДЕЛИ: Око 700 пољопривредника из Ивањице и Ариља тужило државу и већ пет година чека на пресуде

В.Илић

22. 10. 2020. у 08:00

РАКЕТЕ ЋУТАЛЕ, ГРАД УНИШТИО, СУДОВИ СЛУДЕЛИ: Око 700 пољопривредника из Ивањице и Ариља тужило државу и већ пет година чека на пресуде

Фото: Приватна архива

ВИШЕ од 700 пољопривредника из ивањичке и ариљске општине већ пет година чека на правду у спору против државе Србије, односно Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

 Они су 14. маја 2015. године претрпели вишемилионску штету на својим усевима услед временске непогоде - града, који је задесио ове две општине, а тога дана, како је доказано, није уопште функционисала противградна заштита.

На градоносне облаке, који су буквално сравнили са земљом њихове воћњаке, није испаљена ниједна противградна ракета! Зато су решили да туже државу, па су за претрпљену штету захтевали исплату одштете која се, од случаја до случаја, кретала од неколико десетина хиљада до чак више од три милиона динара.

За рубрику "веровали или не" је све оно што је уследило у овим предметима који су вођени пред различитим судовима - чачанским, крагујевачким, београдским... Наиме, тек стотинак пресуда је донето, а само се неколицини оштећених, и то оних чији су предмети завршили пред Апелационим судом у Београду, посрећило да пресуде буду донете у њихову корист и да им суд призна претрпљену материјалну штету у пуном износу, односно 100 одсто!

Са друге стране, судови у Чачку и Крагујевцу су тужиоцима (пољопривредницима) досуђивали од невероватних 30, 50, а у највећем броју случајева 70 процената накнаде од пуног износа претрпљене материјалне штете, не марећи, притом, за начело уједначавања судске праксе. Тако се догађало да један Ивањичанин добије стопостотну одштету, а његов први комшија тек трећину од претрпљене штете!

Утврђено је да критичног дана није био оперативан радарски систем, ниједна једина ракета није била испоручена противградним станицама, нити су, што је обичај, стрелци ишли на здравствене прегледе пре почетка сезоне, која, иначе, почиње 15. априла, значи месец дана пре непогоде која је задесила Ивањицу и Ариље 2015. године.

Фото: Приватна архива

ПО ПРАВДУ И У СТРАЗБУР

АПЕЛАЦИОНИ суд у Крагујевцу своју одлуку о умањењу одштете за 30 одсто заснива на наводном постојању обавезе тужиоца (сељака, пољопривредника) о постављању противградне мреже!?

- Ни у једном позитивно правном пропису, ни у једном закону, подзаконском или другом акту не постоји обавеза постављања противградних мрежа. То је бесмислено. Наиме, производња пољопривредних производа је једини извор прихода за људе који су претрпели штету, и служи за пуко и голо преживљавање ових породица. Њима не остаје ни један једини динар за подизање мрежа - казао нам је Димитријевић, закључивши да је на сваку пресуду којом је умањена одштета тужиоцима, па макар и за један проценат, упутио жалбу, те да неће одустати од правде, па макар морао да је потражи и у Стразбуру.

- Једном речју, противградна заштита у Србији пуних месец дана по истеку законског рока није постојала, и зато су са пуним правом пољопривредници тужили државу - рекао нам је адвокат Мишко Димитријевић, пуномоћник неколико десетина оштећених грађана. - Просто је невероватно да судови поводом истог догађаја, поводом истог правног основа, а поводом тужби мештана истих села доносе драстично различите пресуде. На основу њих се врши невиђена дискриминација тужилаца у зависности од чињенице да ли им у другом степену суди Апелациони суд у Крагујевцу или у Београду. На то сам упозорио и председнике ових судова, а све у циљу изједначавања судске праксе, односно враћања поверења у правосудни систем Србије и спречавања настанка енормне и неотклоњиве штете по моје клијенте. Уколико се о то буду оглушили не остаје нам ништа него да се обратимо суду за људска права у Стразбуру.

Као разлог за умањење укупне висине неспорне штете коју су мештани Ивањице и Ариља претрпели, и то за 30 процената, суд у Крагујевцу је, рецимо, узео податак да је, "према званичним подацима РХМЗ, успешност одбране од града 70 одсто". По речима Димитријевића, међутим, тај "званичан податак" никада није достављен нити презентован на увид том истом суду, па је чак суд у Ивањици, на пример, добио информацију из РХМЗ-а у којој се наводи да ова установа оперативно уопште не обрађује податке о ефикасности противградне заштите!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)