ЗА НЕПЛАЋЕНИ ПОРЕЗ Опомене шаљу и живим и мртвим паорима

Б.Г.

19. 10. 2020. у 09:18

СРЕДЊОБАНАТСКА општина Нови Бечеј у жижи је јавности, због масовног потписивања петиције, којом се од локалне самоуправе тражи да престане са наплатом застарелих потраживања самодоприноса из прихода пољопривреде и шумарства из 2011. године и обустави наплату девет хиљада послатих опомена, живим и мртвим мештанима, а многе од тих поменутих рачуна становници нису уопште ни добили.

ЗА НЕПЛАЋЕНИ ПОРЕЗ Опомене шаљу и живим и мртвим паорима

Фото: Н. Суботић

Без обзира на такав пропуст, на рачунима су уредно обрачунате и  камате, које су у бројним случајевима знатно веће  од главнице дуга.


- Добио сам да платим порески дуг из 2011. године са каматом, а уопште нисам знао да било шта дугујем, јер своје дугове редовно измирујем - каже пољопривредник из Новог Бечеја, уз напомену да је консултовао адвоката, који га је уверио да закон јасно каже,  уколико потражилац није слао опомене за дуговања у периоду од пет година, дуговање застарева и није наплативо.

За десетак дана, колико траје ова ујдурма у Новом Бечеју, написано је преко две хиљаде писмених жалби на опомене, које су иредно адресиране и послате локалној самоуправи, једној од пет општина у средњем Банату.

До сада, како кажу бројни, незадовољни грађани, никаквих образложења , ни одговора није  било, па су се, у страху од евентуалних последица,  организовали и као први корак покренули потписивање петиције за укидање противзаконите наплате и повраћај новца онима који су  незакониту опомену већ уплатили.

Начелница за финансије општине Нови Бечеј, уз опаску да само ради свој посао, потврдила је да у периоду од 2012. до 2020. године, грађанима  нису послате опомене за плаћање, али да у архиви општине постоје потписане отпремнице.


ПЕТИЦИЈУ ПОТПИСУЈУ МАСОВНО

Организатори петиције,  кажу да је одзив грађана изузетно велик и да очекују да у кратком року дођу до оптималног броја потписа.


ТРАЖЕ ДОКАЗ ДА СУ ИМ УРУЧЕНА РЕШЕЊА

Последњих неколико дана, општину опседају бројни незадовољни паори, тражећи доказ да им је уручено решење да плате самодопринос за пољопривредно земљиште из 2011. године, али од службеника добијају одговор да немају времена да сваком појединачно у архиви траже решења, која наводно постоје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)