“ПРВА МАМОГРАФИЈА“ У ПОНЕДЕЉАК У ЖИТИШТУ: Покрајинска влада наставиће акцију раног откривања рака дојке

Ј. С.

10. 09. 2020. у 15:03

“ПРВА МАМОГРАФИЈА“ У ПОНЕДЕЉАК У ЖИТИШТУ: Покрајинска влада наставиће акцију раног откривања рака дојке

Фото: Покрајинска влада

АКЦИЈА Покрајинске владе у Новом Саду „Прва мамографија“ у оквиру које је за непуну годину у Војводини прегледано 3.395 жена, а код 34 жене је, нажалост, потврђен карцином дојке, биће настављена у понедељак, 14.септембра на подручју банатске општине Житиште - саопштено је данас из Покрајинске владе у Новом Саду.

Прегледи ће,као и претходне године,бити  организовани уз подршку домова здравља,Клиничког центра Војводине и Института за онкологију Војводине.

По речима секретара за здравство проф. др Зорана Гојковића, Покрајински секретаријат за здравство покренуо је пројекат „Прва мамографија“, чији је циљ да се женама, првенствено у мање насељеним срединама, бесплатно снимање покретним мамографом буде омогућено без упута и заказивања. 

На организован скрининг мамографијом, који се годинама спроводи код жена старости од 50 до 69 година, још увек се врло мало њих одазива, па се здравственим установама јављају углавном тек када тумор узнапредује, а охрабрујући податак је да је кроз пројекат „Прва мамографија“ чак 75 одсто  жена први пут било на оваквом прегледу.

Професор Гојковић је навео да, ако се тумор открије рано, стопа петогодишњег преживљавања већа је од 95 процената. Додао је и да је због тога Покрајинска влада набавила још један покретни мамограф, како би што већем броју жена у Војводини био омогућен овај превентивни преглед. Јер сваки тумор, откривен на време, је излечив, а најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке је мамографија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)