ЛЕСКОВАЦ ПРВИ У СРБИЈИ: Добија систем за управљање отпадним водама, постројења ће се напајати енергијом из биогаса

И. Митић

04. 09. 2020. у 15:31

ГРАД на Ветерници биће први у Србији који ће добити систем за управљање отпадним водама пo највишим европским стандардима.

ЛЕСКОВАЦ ПРВИ У СРБИЈИ: Добија систем за управљање отпадним водама, постројења ће се напајати енергијом из биогаса

Фото: И. Митић

Поред линије воде Централног постројења за прераду отпадних вода(ЦППОВ), чија је изградња завршена уз помоћ донације Европске уније од 10,4 милиона евра, држава у линију муља на овом постројењу и нови главни градски колектор улаже још скоро милијарду динара.

Радови на оба пројекта приводе се крају, а онда ће уследити вишемесечни пробни рад пре него што, до краја следеће године, цео систем не почне да функционише онако како је планирано. Проценат окончаних радова на линији муља је већи од 90 одсто, а радницима је преостало да изграде саобраћајнице и партерно уреде такозвану другу фазу ЦППОВ. Завршено је испитивање два дигестора муља, изградња резервоара биогаса, свих цевних веза и повезивање са линијом воде.

- Ова линија издваја биогас из муља који, са 20 одсто суве материје, добијемо са линије воде. Смањујемо проценат воде у муљу за пет до 10 одсто и онда вршимо издвајање гаса. Он се цевним везама шаље у резервоар биогаса, који је управо завршен. Суштина је да ћемо тако добијени биогас, уз помоћ гас-генератора, користити за производњу електричне и топлотне енергије којима ћемо снабдевати постројење и управну зграду – истакла је Маја Милошевић Милојић, руководилац послова на изградњи линије муља.

Фото: И. Митић

Маја Милошевић Милојић и Горан Цветановић градоначелник Лесковца

Упоредо са овим пројектом Лесковац гради и главни градски колектор чија је дужина 5150, а преостала је уградња цеви на још око 350 метара. Радови се одвијају по плану и очекује се да буду завршени на време.

- Технички преглед изведених радова је у току. Унутрашњост колектора ћемо снимити камером како би потврдили да је све беспрекорно суво и чисто иако смо и до сада, деоницу по деоницу, испитивали на водонепропусност. Предстоји нам још повезивање колектора, из правца Бобишта и Зелене зоне, како би сва отпадна вода из града дошла на постројење – истакао је Будимир Стојиљковић, коме су поверени ови послови.

Капитална инвестиција биће окончана пројектом проширења канализационе мреже на још 16 насељених места у којима живи више од 20.000 људи и он ће бити финансиран донацијом Владе Холандије од око осам милиона евра.

- Све ово са собом носи много изазова и проблема, али сам поносан јер смо истрајни у намери да систем за управљање отпадним водама приведемо крају свесни његовог значаја за очување и заштиту животне средине – закључио је Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Када постројење буде почело са радом отпадне воде из целог града неће одлазити директно у Ветерницу већ ће се апсолутно билошки чисте испуштати у Јужну Мораву.

ДИМЕНЗИЈЕ РЕЗЕРВОАРА И КОЛЕКТОРА

Надземни део резервоара биогаса је елипсастог облика. Висок је 10, а широк 13 метара. Састоји се од три мембране и има запремину од 10 метара кубних што је довољно за складиштење будуће дневне производње гаса. Главни градски колектор чине око два километра цеви пречника једног и нешто више од три километра цеви чији је пречник 1,2 метра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)