ЈУБИЛЕЈ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА: Изложбом славе 20 година рада

Д. Н.

03. 08. 2020. у 14:15

У ЗАВИЧАЈНОМ музеју у Петровцу на Млави отворена је изложба поводом 20 година рада ове установе.

ЈУБИЛЕЈ ЗАВИЧАЈНОГ МУЗЕЈА: Изложбом славе 20 година рада

Фото: Д. Н.

Посетиоци могу видети археолошку поставку са неолитског локалитета Беловоде и документарно-историјску изложбу о настанку и развоју Петровца на Млави до Другог светског рата.

Беловоде су археолошко налазиште са остацима насеља из 5400 године пре нове ере, нестало 1500 година касније, у пожару који су изазвала вандалска племена. Простирало се на око 100 хектара и имало је стотинак кућа.

Живот људи у овом насељу приказан је кроз реконструкцију једне винчанске куће са предметима који су коришћени у свакодневном животу.

Фото: ОУ Петровац на Млави

Карактеристике винчанске културе могу се упознати кроз предмете од камена, глине и животињских костију, као и преко предмета религијског карактера, као што су поједине посуде, фигурине и жртвеници.

Локалитет Беловоде представља најстарије налазиште у овом делу Европе, на коме је доказано рударство и металургија бакра.

Други део сталне поставке приказује период формирања Петровца на обалама Млаве и његов привредни, економски, друштвени и културни развој до средине 19. века. Посетиоци могу видети план Петровца из 1928. године, на којем су представљени најбитнији објекти из предратног периода, као и паное на којима је приказан живот града током његовог развоја.

Због актуелне епидемије корона вируса, изложба у Завичајном музеју може погледати у појединачним посетама и уз поштовање мера заштите. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)