МАЈСТОР ЈОВЧА ЧУВА ТРАДИЦИЈУ: Једина регистрована кораџијска радња у поморављу успешно одолева новотаријама

З. Глигоријевић

23. 07. 2020. у 11:11 >> 23:25

ДОК је у многим фирмама обим посла због пандемије смањен, у јагодинској кораџијској радњи "Јадран" је производња повећана за 25 одсто.

МАЈСТОР ЈОВЧА ЧУВА ТРАДИЦИЈУ: Једина регистрована кораџијска радња у поморављу успешно одолева новотаријама

Фото: З. Глигоријевић

Јер, људи су током ванредног стања правили залихе, а и сада породице више времена проводе заједно, па се често спремају разне пите...

Једини овдашњи квалификовани кораџија за израду корнета и обланди Јовче Жековски (65), са Загорком Јоцић, која му помаже у послу, свакодневно направи и до 30 килограма средњих, танких и хељдиних кора, а вредне руке још стигну да се побрину и за ужу и ширу фиду за супу.

Једина регистрована кораџијска радња у Поморављу се, иначе, води на мајсторову супругу Верицу, а карактеристична је и по томе што се овде ради на старински начин - "колач" се баца на платно, па се тесто витла, а на крају развлачи док се не добије кора од шест квадрата.

- Технику сам усавршавао три године, уз оца Методија који је радњу отворио још 16. маја 1969. И, немам конкуренцију јер се данас тесто само провуче кроз ваљак који га истањи, а то није исто као кад се код мене опусти на платну. Зато, мада на пијаци многи продају коре, чак и неке пекаре, муштерије које цене квалитет долазе код мене. Иначе, користим брашно из Босне. Са много глутена који даје еластичност и лепљивост, јер кора од шест квадрата не сме да пукне - објашњава Жековски.

Фото: З. Глигоријевић

Иако је већ шест година званично пензионер - којем су због дугог стајања оперисане вене на обе ноге, а руке трну због витлања теста које неретко започиње још у пет сати изјутра - Јовче не мирује јер воли занат који је његову породицу прехранио по доласку из Македоније.

- Били смо велика сиротиња. Ако нешто има уз коре, има, ако не, бар нисмо били гладни. Било ми је само 14 година када сам почео да сечем коре и носим их на печење. И, тако до данас - закључује чувени јагодински кораџија.

(НЕ)ИЗВЕСНА БУДУЋНОСТ

ЗНАЈУЋИ колико се тешко зарађује хлеб преко кора, Жековски синовима Ненаду и Предрагу никада није дозволио да се баве његовим послом, али признаје да би му било жао да радња једног дана буде затворена. Срећом, пре месец дана је дошла Загорка Јоцић, па већ преговарају о уступању фирме...
- Волела бих да преузмем радњу јер сам се кораџијским занатом у Лапову бавила петнаестак година. Овде се ради без престанка, коре су много квалитетније, а принцип примпреме теста је потпуно другачији - оцењује Загорка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)