УЧЕ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА У Суботици ће бити изграђен највећи тренинг центар за дуално образовање

Ј. ЛЕМАЈИЋ

24. 10. 2023. у 07:45

СУБОТИЦА се увек наводи као пионир и лидер у примени дуалног образовања, а континуирано улагање у ову област довело је до тога да добије и највећи тренинг центар у Србији.

УЧЕ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ РАДА У Суботици ће бити изграђен највећи тренинг центар за дуално образовање

фото:Ј.Л.

Простор у техничкој школи "Иван Сарић" обухватиће формално, неформално и информално образовање, заузимаће око 3.650 квадрата радне површине - са 11 радионица и 20 специјализованих кабинета, а у његову изградњу биће уложено пет милиона евра, колико ће инвестирати Европска инвестициона банка.

- Ово је подршка дуалном образовању и, уједно, још једна потврда да испуњавамо обећања - истиче градоначелник Стеван Бакић. - Суботица овим постаје центар за читаву Војводину, јер је четвртина ђака који уче по поменутом моделу управо из нашег града. Поносни смо и на дугорочну, ефикасну сарадњу Републике и локалне самоуправе, јер ће наставк улагања у образовање, које једно од носећих стубова развоја нашег града, допринети и привредном развоју.

По речима Габријеле Грујић, директорке Канцеларије за дуално образовање и национални оквир квалификација, тендер за изградњу тренинг центра биће расписан током новембра...

- Брзина трансфера знања, уз осигурање квалитета, припада платформи дуалног образовања. Кроз нови садржај, који ће бити највећи у Србији, обезбедили смо квалитет који ће младе водити на тржиште рада, али не ван Србије, већ управо у Суботици и околини - наглашава Габријела Грујић, не заборављајући ни снажну подршку Политехничке и Хемијско-технолошке школе, те локалне самоуправе и овдашње привреде.

У ТШ "Иван Сарић", која је међу првима препознала значај дуалног образовања, имају озбиљне планове за будући тренинг центар.

- Бавићемо се формалним образовањем наших ученика, али и бити центар за континуирану едукацију, који ће организовати додатне обуке за привреду. Намера нам је да ово постане и центар за признавање претходног учења, где ћемо моћи да издајемо квалификације људима који су стекли знање током живота, али и да организујемо активности образовања одраслих за профиле којима располажемо - објашњава директор Жељко Рајчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

СРАМ ВАС БИЛО! Енглези се баш плаше Србије, раде све да подигну тензије пред меч против орлова