„КРВАВА ГРАНИЦА“ ПОТПУКОВНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: У прокупачком Народном Музеју Топлице промовисана књига о јунацима са Кошара

Д. З.

27. 03. 2023. у 21:55

У ОКВИРУ обележавања 24 годишњице Нато агресије у прокупачком Народном Музеју „Топлице“ промовисана је књига „Крвава граница“ потпуковника Војске Србије (ВС) Драгутина Димчевског посвећена борцима са Кошара који су током тромесечног рата у фронтовској борби херојски од агресора одбранили границу Србије.

„КРВАВА ГРАНИЦА“ ПОТПУКОВНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: У прокупачком Народном Музеју Топлице промовисана књига о јунацима са Кошара

ФОТО Д.З. И ПРИВАТНА АРХИВА

У препуном холу прокупачког музеја о књизи је говорио аутор, потпуковник Драгутин Димчевски и његови саборци бригадни генерал ВС Зоран Лубура, Славиша Вучетић и Игор Величковић војници са Кошара, као и историчар музејски саветник прокупачког музеја Дарко Жарић.

- Ова књига представља спомен обележје о времену проведеном на граници ка Албанији у време најжешћих напада током НАТО агресије . Књига је настала на изводима из моје радне бележнице и говори о догађајима прибележеним током 1998. и 1999 и не само на догађајима које сам лично доживео, већ и на сећањима бораца, војника и старешина - рекао је аутор потпуковник Димчевски и истакао да је све то документовано званично у 53. граничном батаљону Приштинског корпуса којим је командовао, као и да су неки делови преузети и из књиге „Јунаци отаџбине“.

Он је истакао да је Битка на Кошарама само централни догађај свих тих сукоба описаних у књизи и појаснио да је наслов одабран због тога што је граница са Албанијом деценијама уназад била место где су Срби гинули, бивали мучки убијани и проливали крв. Описујући масовне илегалне преласке границе од стране албанских терориста, пуковник Димчевски је нагласио да су крвави догађаји уследили током 1998 и 1999 године када је , како је нагласио, највише крви пало на тој граници“.

- Мој 53. гранични батаљон званично је угашен 28. фебруара 2.000. године, отишао је у легенду, а полако почео и да одлази и у заборав што је мени сметало, знајући колике је жртве тај батаљон поднео током НАТО агресије и све време су ми биле на уму моје белешке које сам током агресије водио. Још су ме људи стално запиткивали да им причам о догађајима са Кошара и мало помало родила се идеја о томе да напишем књигу- испричао је потпуковник Димчевски.

Саша Радојевић, заставник и саборац Димчевског на Кошарама као заменик командира на тој караули, рекао је да му је то било прво радно место после завршетка средње војне школе.

БИТКА НА КОШАРАМА

Битка на Кошарама почела је 9. априла 1999. године, кад је кренула копнена агресија у садејству НАТО снага, Војске Албаније и ОВК и трајала је до 14. јуна 1999. У тој бици погинуло је 108 припадника Војске Југославије. Снаге наше војске чинили су тада делови 125. моторизоване бригаде, 53. гранични батаљон, војна полиција из Београдског и Крагујевачког корпуса, делови 63. падобранске и 72. специјалне бригаде, али и добровољци из земље и иностранства.

- Имао сам тада 19 година. О потпуковнику Димчевском могу само да кажем да о великим људима говоре њихова дела, а његово дело је успешна одбрана државне границе и територијалног суверенитета Србије, чиме се данас сви поносимо - рекао је Радојевић и нагласио да је од момента када је почео копнени напад у реону карауле Кошаре свих 67 дана Димчевски провео са својим војницима на фронту делећи њихову судбину.

Драгутин Димчевски је пензионисани потпуковник Војске Југославије и заменик команданта 53. граничног батаљона током битке на Кошарама. Поводом 21. годишњице битке на Кошарама, председник Републике Србије Александар Вучић га је одликовао Орденом Белог орла са мачевима другог степена а одликован је и бројним медаљамаброст.

Иначе, у културном делу програма учествовао је хор „Деца неба“ Основне школе Ратко Павловић –Ћићко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

Како су се посвађали Славко Штимац и Бата Стојковић - Данило је потом свакога дана РАДИО ЈЕДНО ТЕ ИСТО