ВЕТРЕЊАЧE МАМЕ ГОСТЕ: Ветропарк "Алибунар" постао туристичка атракција

Ј. Ј. Баљак

09. 12. 2022. у 06:33

ТАМО где ветар дува готово свих 365 дана у години и где из плодних ораница "расту" ветрењаче - тамо је Алибунар, мала општина у јужном Банату, најветровитијем региону у Србији.

ВЕТРЕЊАЧE МАМЕ ГОСТЕ: Ветропарк Алибунар постао туристичка атракција

Фото Ј. Ј. Баљак

Тамо вам турбине високе преко 150 метара могу стати на длан, а када им се приближите једва вам стају у поглед.

Тачно 25 ових грациозних ваздушних вила налази се уз сам међународни пут Београд - Вршац - Темишвар, између Владимировца и Алибунара. Свакодневним окретањем елиса, чија је дужина чак 63 метра, оне као да машу пролазницима и позивају их да им приђу. Због близине пута, доступне су свим знатижељницима, који желе изблиза да им се диве, те су за кратко време постале права туристичка атракција те јужнобанатске општине.

- Откако је ветропарк отворен пре четири године, пролазници редовно стају крај пута да се поред њих сликају. Међутим, у периоду изолације људи су почели наменски да их обилазе. Углавном су то инфлуенсери из Београда, од ког смо удаљени свега педесетак километара. Друштвене мреже обилују тагованим сликама наше долине ветрењача, што нам је, можда, и најбоља туристичка промоција - каже Татјана Ђурђевић, директорка Туристичке организације општине Алибунар.

Фото Милан Петковић

Блогерка Данијела Сладић

Најлепши призор је на лето, када се око ветрењача простре валовити тепих жутих сунцокрета. Тај моменат су објективом забележили бројни професионални фотографи и камермани. Ту су снимани разни модни едиторијали, рекламе и музички спотови, као и фотографије младенаца. И Јелена Томашевић је међу овим ветрењачама екранизовала свој хит "Добро јутро, љубави".

Фото Ј. Ј. Баљак

Татјана Ђурђевић, директорка Туристичке организације општине Алибунар

- Постали смо препознатљиви по ветрењачама, иако их има и у другим деловима јужног Баната. Ненадано су нам, осим економске добити, донели и велику популарност. Оне су сада наш заштитни знак - истиче саговорница "Новости".

Алибунарске ветрењаче су и блогерки Данијели Сладић послужиле као инспирација за насловну страну њеног "Приручника за путовања по Србији". Њој је посебно било занимљиво то што се са друге стране ветропарка, паралелно са асфалтним путем, налази пруга, што значи да и путници из воза могу да уживају у том јединственом амбијенту.

Фото Ј. Ј. Баљак

ПРОБУЂЕНО ПАНОНСКО МОРЕ

У КОШАВСКОМ подручју јужног Баната налази се свих осам ветропаркова у Србији, не рачунајући једну ветротурбину код Тутина и три код Куле. Ветропарк "Алибунар" није највећи, али је за туристе најатрактивнији, управо због тога што се налази уз веома прометан међународни пут. На појединим деоницама чак изгледа као да ветрењаче стоје насред пута. Њихов изглед и величина су импозантни, а хук који праве елисе носталгично асоцира на шум морских таласа и на пробуђено Панонско море.

Илустрација В. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну