ЧЕТИРИ КРСТА НА СВЕ ЧЕТИРИ СТРАНЕ СВЕТА ШТИТЕ ОД ЗЛА: Постављени летос на иницијативу мештана Алибунара

Јелена Ј. Баљак

28. 11. 2022. у 08:45

ИЗ ког год правца да уђете у мало јужнобанатско место Алибунар, добродошлицу ће вам пожелети импозантни крстови од нерђајућег челика, који представљају раритет у нашој земљи.

ЧЕТИРИ КРСТА НА СВЕ ЧЕТИРИ СТРАНЕ СВЕТА ШТИТЕ ОД ЗЛА: Постављени летос на иницијативу мештана Алибунара

Фото МЗ Алибунар

Њих су мештани самоиницијативно летос поставили са десне стране пута из правца Вршца, Панчева, Селеуша и Локава, како би благосиљали и од зла заштитили све суграђане и оне који туда пролазе у транзиту.

Четири идентична крста направљена су од полираног прохрома и имају гаранцију 100 година. Високи су два метра, а широки 135 центиметара. Постављени су на један и по метар високим бетонским постаментима, који имају армиране темеље, будући да су изграђени на подводном тлу. Специфични су по томе што су им ивице и средишњи део пескарени. У Србији, кажу нам Алибунарчани, постоје још само два таква крста.

Фото МЗ Алибунар

- Наши крстови специфични су и по томе што симболизују јединство два народа, која деценијама сложно живе на овим просторима, Срба и Румуна. Управо је свештенство и Српске и Румунске православне цркве заједнички одлучило како ће они изгледати, од ког материјала ће бити направљени и у ком положају треба да буду постављени - објашњава нам Марћел Менгер, члан Општинског већа за образовање и један од иницијатора овог пројекта.

Идеја за постављање ових симбола хришћанства на улазима у Алибунар одавно је постојала међу мештанима, а реализацију је убрзало неколико тешких саобраћајних несрећа са смртним исходом, које су се у току ове године догодиле на тим путевима. Пројекат је остварен уз велику подршку локалне самоуправе, ЈКП "Универзал" и Месне заједнице Алибунар.

Фото МЗ Алибунар

- Крстове смо поставили на сва четири улаза, да би нас штитили од свих недаћа из прошлости и зала која вребају у будућности - истиче Менгер. - Ових дана смо уредили и плато око њих, како би сви верници могли да им приђу и да им се поклоне, а туристи да се са њима сликају.

Фото Ј. Ј. Баљак

Око крстова су урађене армиране бетонске стазе уз додатак шута, а у плану је да када време буде дозволило, ту буде посађено и цвеће и зимзелено дрвеће. Тек када све буде у потпуности готово, уследиће чин освећења и заједнички молебан српске и румунске православне цркве.

 

САМИ СКУПИЛИ МИЛИОН ДИНАРА

ВРЕДНОСТ целокупног пројекта је 1,1 милион динара, од чега су само крстови коштали 593.000. Општина Алибунар је о свом трошку урадила урбанистичку студију и пружила другу правну, стручну и логистичку помоћ, док су верници донацијама скупили остатак новца.

- Показали смо да без обзира на веру и националну припадност, када смо уједињени можемо све - поносан је Менгер.

V.N.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)