ГОРШТАЦИМА ГОРКЕ БРАЗДЕ: Више од стотину живих од 1.500 придошлих сведочи о тешком животу у равници

З. Рајић

28. 11. 2022. у 06:00

ПОСЛЕДЊЕ суботе у новембру, по традицији, у Кули је обележена 76. годишњица досељавања колониста из Црне Горе, који су овамо стигли после Другог светског рата.

ГОРШТАЦИМА ГОРКЕ БРАЗДЕ: Више од стотину живих од 1.500 придошлих сведочи о тешком животу у равници

Фото М. Вуловић

Манифестацијом "Традиција као завештање" обновљено је сећање на породице које су 1946. године напустиле кршевити завичај и возом без возног реда стигле у "обећану, равну и благородну" Војводину.

Живот горштака у новој средини оживљен је изложбом фотографија, докумената и етнографских експоната, која је од 2017. године постављена у спомен-соби колониста, уређеној у фирми привредника Миомира Ђукића, потомка досељеника и коаутора монографије "Колонисти кроз време и простор". Други аутор је Жарко Поповић, који се као деветогодишњак, са сестром и два брата, оцем, мајком, дедом, бабом и двојицом стричева, у родним Петровићима, селу у никшићком срезу, укрцао у теретни воз за Бачку у јануару 1946. године.

- Ђед је сигурно размишљао зашто га у његовим поодмаклим годинама вечно исељавају из његових Бањана и његових Петровића, зашто напушта вишевековно огњиште, своје рођаке, гробља, цркве и највећу светињу - манастир Косијерево. Шта казати за старије колонисте, осим да су били велике жртве, претпостављајући да ће колонизација обезбедити просперитет и светлију будућност њиховим породицама. Старији људи су често говорили: "Ко се сели, тај се не весели" - рекао је Поповић.

Кула је после Другог светског рата била срез, а сад је општина, у чија су се четири насеља колонисти уселили махом у напуштене швапске куће. У Сивац су стигли из пљеваљског и бјелопољског среза, у Црвенку из даниловградског, у Крушчић из колашинског, а у Кулу из свих срезова, али највише из шавничког, никшићког и барског.

Од 1.500 колониста приспелих у Кулу, живих је више од стотину. Међу њима је и Радоман Рашо Цицмил (90), који помиње да је живот досељених Црногораца био врло тежак.

- Устајали смо рано и запрежним колима одлазили да до вечери радимо на пољима како би смо постигли што више трудодана, по којима смо били плаћени у новцу, натури или "тачкицама". Други су радили у фабрикама, јер је Кула била развијено индустријско место, са приходом већим него цела Црна Гора. Најтеже је било 1948. године, у време Информбироа, кад су многи отишли на Голи оток - испричао је Цицмил.

Фото М. Вуловић

Од пре четири године, на месту где су се колонисти у Кули искрцавали из воза, а сад се они и њихови потомци тамо састају, постављен је стари затворени вагон (фургон), који подсећа како су брђани стигли у равницу. Испред фургона је и oвог новембра колонизација обележена свечаним програмом, у којем су учествовали здравичар Божидар Миљанић и женска и мушка певачка група КУД "Дурмитор", гуслари из КУД "Марко Миљанов" и песник Угљеша Слијепчевић.

Фото М. Вуловић

ПРОСЛАВЕ ЧЕКАЛЕ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ годишњице колонизације у Кули почело је тек после седам деценија откад се догодила, а лане је основано Удружење колониста и потомака из ЦГ 1946.

- Упитасмо се како прође 70 година, а да никако дотле не прослависмо тај велики догађај, а имали смо могућности, посебно што смо били у локалној власти, јер изређаше се четири председника општине који потичу из поносне Црне Горе - поручили су из Удружења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило