НОВЕ ШАНСЕ СТИЖУ ДУНАВОМ: Локална самоуправа и смедеревски туристички радници желе да доведу још више посетилаца

Ј. ИЛИЋ

30. 11. 2022. у 08:22

ДУНАВ и Смедеревска тврђава, осим бројних предности које могу да донесу, одлична су препорука и за модерну, необичну културну позорницу Србије коју град на Дунаву намерава да промовише у наредном периоду.

НОВЕ ШАНСЕ СТИЖУ ДУНАВОМ: Локална самоуправа и смедеревски туристички радници желе да доведу још више посетилаца

Фото Н. Живановић

Јер, Смедерево има неколико важних културних манифестација, са традицијом и угледом - Дунав филм фест, Театар у тврђави, Смедеревска јесен, Смедеревска песничка јесен, Нушићеви дани...

Дунав филм фест је једна од најмлађих манифестација на којој се, осим биоскопских хитова, представљају и најзапаженија остварења из земаља кроз које протиче Дунав.

Овогодишњи, пети фестивал је окупио на хиљаде посетилаца.

Фото Н. Живановић

Због одличног репертоара, али и феноменалног амбијента у Малом граду, некадашњем деспотовом двору, када је реч о позоришту, најпосећенији је Театар у тврђави. И, управо долазак гостију у Смедерево је једна од тема којој су посвећени градски посленици у туризму.

Гости у Смедерево засада долазе Коридором 10, или другим друмским правцима, док је паневропски Коридор 7, односно Дунав - потпуно неискоришћен. И, ту је шанса за иновације...

Фото Н. Живановић

А, некада је ситуација била другачија. Примера ради, осамдесетих година прошлог века на релацији од Београда до Смедерева су саобраћали хидроглисери, бродови са такозваним подводним крилима и то су била заиста ексклузивна путовања. Својеврсни бродови на скијама су поменуту дунавску трасу преваљивали за 120 минута, а били су саставни део туристичке понуде Београда, у оквиру "Беле флоте". Један од модела био је "ракета" и носио је назив управо - "Смедерево".

С обзиром на то да су хидроглисери престали да саобраћају још 1986, можда је време да се размишља о обнови овог превоза који би многе привукао да посете овдашњу Тврђаву, али и остале атракције.

Фото Н. Живановић

До тада, најбоље очувано равничарско утврђење у Европи, као и годинама уназад, остаје амбијентална посластица за уметнике. Овде су се снимале бројне сцене телевизијских и филмских остварења које су изискивале средњовековни мизансцен, а и уметници из других области - после запажених наступа у Смедереву - сведоче да је ово једна од најаутентичнијих, а можда и најбољих позорница на отвореном у Србији.

Илустрација Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву