ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

Ј. ЋОСИН

29. 11. 2022. у 20:21

ПОВОДОМ великог јубилеја, сто година од рођења чувеног Нишлије Душка Радовића, у нишком Дечијем културном центру у уторак је одржано књижевно вече "Замислите, децо" уз промоцију радова литерарног конкурса "Радовићев венац 2022".

ДУШКО РАДОВИЋ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА: Најмлађе Нишлије стиховима обележиле већ од рођења чувеног суграђанина (ФОТО)

J. Ć.

Чувени Нишлија, Душко Радовић значајан је за модерну дечију књижевност, па чувајући успомену на славног суграђанина Дечији културни центар је и ове године традиционално обележио његово рођење.

Директорка ове установе Сандра Петковић каже да су посетиоци уживали у програму који су им припремили поводом јубилеја.

- У оквиру књижевне вечери деца су читала своје радове на тему “Замислите, децо” како се и зове Радовићева песма, а приказани су и кратки филмови где деца од најранијих узраста, која похађају наше радионице, говоре на тему “Деца воле” што је, такође његов стих из песме, па је публика имала прилику да чује шта то деца воле - истиче Петковић.

На 13. литерарном конкурсу “Радовићев венац 2022” пристигло је 237 радова из целе Србије, 50 је ушло у зборник, а 11 је награђено. Конкурс се одржава од 1993. године, а директорка Дечијег културног центра каже да се сваке године труде да доведу угледне писце и песнике у жирију.

- Трудимо се да угледни литерарни ствараоци учествују у томе и да дају свој добринос како би подстакли децу на књижевно стваралаштво. Извдвојила бих Сашу Хаџи Танчића, доајена када је писана реч у питању, који је некада био део овог конкурса. Данас су ту многи ствараоци који нам помажу да овај конкурс живи од Суботице до Врања и да заједно пробудимо неког новог Душка Радовића - наглашава Сандра Петковић.

Душко Радовић рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу, родном граду своје мајке где је провео рано детињство. Чувени је српски песник, писац и новинар. Познат је по својим афоризмима и по томе што је био велики љубитељ фудбала и Партизана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу