БЕСКУЋНИЦА ЗБОГ "СМБ" ЛИПЕ: Двогодишњим стамбеним невољама Весне Јевтић из Лајковца још се не назире крај

Б. Пузовић

28. 11. 2022. у 08:21

УМЕСТО да преко лета прави дубоку хладовину, липа поред њеног стана загорчава живот Весни Јевтић (62), пензионерки из Лајковца.

БЕСКУЋНИЦА ЗБОГ СМБ ЛИПЕ: Двогодишњим стамбеним невољама Весне Јевтић из Лајковца још се не назире крај

Фото Б. Пузовић

Јер, дуже од две године, она не може да уђе у свој дом зато што је моћно корење стабла, које се протеже испод зграде, одигло темељ и деформисало улазна врата, па не могу да се отворе!

Стан од 37 квадрата у приземној, такозваној војној згради у лајковачкој Улици војводе Мишића 108 А Весна је купила 2008. и у комплетно реновирање уложила, како каже, значајна средства. Нажалост, само неколико година касније су почели проблеми.

- Најпре су се појавиле пукотине на зидовима, потом су се подигли и подови, а онда нова улазна врата од алуминијума више нису могла да се затворе, па је мајстор ставио друга - објашњава Весна Јевтић. - После пола године, међутим, и она више нисам могла не само да закључам, већ ни да затворим, а мајстор је у чуду констатовао како ће спасти са шарки јер само у мом стану врата "иду" увис. Рече да проблем прави липа чији корен тачно испод мог дома подиже темељ, а тиме и улазна врата.

Фото Б. Пузовић

Када се ова Лајковчанка обратила надлежнима у локалној самоуправи, испоставило да су Министарство одбране и Војска Србије корисници земљишта, односно дворишта на којем се налазе зграда и липа. Зато је против њих поднела тужбу Основном суду у Убу, са захтевом да уклоне стабло. И, ангажован је вештак шумарске струке који је утврдио да су жиле корена липе, старе више од 50 година и високе око 18 метара, досегле испод стамбеног објекта, да врше притисак у свим правцима и да је стабло неопходно посећи и ископати коренов систем.

- Међутим, вештак грађевинске струке је проценио да штета није настала од жила липе удаљене око 5,4 метра од мог стана, јер је у питању стара градња слабе носивости темеља, па је дошло до слегања тла и пуцања зидова - наводи Весна. - Покушала сам да ангажујем друге вештаке грађевинске струке, али нисам успела, јер су сви одговорили да су заузети великим бројем предмета. Ново суђење се због тога не заказује, а ја већ више од две године, као бескућник, са два кофера, живим код родбине, или по туђим становима, јер у свој не могу да уђем…

ОДГОВОР ВОЈНОГ ПРАВОБРАНИЛАШТВА

ВОЈНО правобранилаштво у Београду, које заступа Војску Србије, у одговору на тужбу је навело да је тужба Весне Јевтић - неоснована.

С обзиром на то да су сви станови у згради укњижени на физичка лица и, ако постоји основаност за утужење, тужбу је могла поднети Стамбена заједница. С обзиром на то да је земљиште на којем је саграђена стамбена зграда у Улици војводе Мишића број 108, са девет станова, и 108 А, са два стана, изграђено, а да Министарство одбране није уписано као ималац права ниједног посебног стана, тужба нема основа...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Епицентар у Доњем Милановцу